Varför betalar sig manligt arbete ofta så mycket bättre?

Det är kvinnornas fel att de har låga löner. De borde välja mer högavlönade jobb inom industrin och bygg i stället för att välja att bli städare eller barnskötare. Det är slutsatsen när arbetsgivarorganisationen Almegas Stefan Koskinen debatterar löneskillnader mellan kvinnor och män.

Varför är det så få kvinnor som blir golvläggare när de tjänar mycket mer än barnskötare och undersköterskor?, frågar sig Almega-chefen. ”Jag tycker att kvinnor borde väga in lön i yrkesvalet”, fortsatte han på det löneseminarium som facken inom 6f ordnade nyligen.

Det är ett cyniskt synsätt. Och dessutom dumt – hur skulle samhället fungera om ingen städade, skötte om åldringarna och tog hand om barnen? Hur skulle golvläggarna och gruvarbetarna kunna gå till jobbet?

Så i stället för att lägga ansvaret, och skulden, på de lågbetalda är det rimligare att fundera på varför arbetsinsatser i manliga sektorer så ofta betalas mycket bättre.

Det är också rimligare att fundera på hur vi kan minska löneskillnaderna mellan könen. Det var temat för den 6f-rapport som ekonomen Markus Kallifatides skrivit.

Svaret är att det går. Slutsatsen från docenten Markus Kallifatides är lika enkel som revolutionerande: hur kan en enklast åstadkomma en utjämning av löneskillnaderna mellan kvinnor och män? Genom att höja kvinnornas löner. Så enkelt är det faktiskt.

-Ewa-Maria Kriegholm, ledare i Fastighetsfolket