Tyst om Israel och Gaza

Den israeliska arméns mord på obeväpnade palestinska demonstranter utmed Gazas gräns mot Israel kan utgöra krigsbrott. Det konstaterar FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter. Antalet dödade är vid det här laget uppe i runt 250, varav minst 50 barn, medan över 26 000 (!) människor skadats av våldet. Och våldet fortsätter; till exempel behöver många av de runt 940 skjutna barnen avancerad vård!

FN-rapporten konstaterar att en påfallande stor del av de drabbade skjutits på långt avstånd och i många fall har offren varit på väg bort från området.

Personer som identifierats som ansvariga för brott bör åläggas sanktioner, som inreseförbud, i FN:s medlemsländer – vilka bör använda sin juridiska auktoritet för att få dem lagförda.

Kommer den svenska regeringen att lyssna på och följa dessa rekommendationer? Tystnaden från såväl regeringen, som opposition och media, är tyvärr i nuläget mycket oroande.

-Palestinagrupperna i Sverige och Östersunds Nätverk för Global Fred och Demokrati, insändare i Länstidningen, Östersund.