Var tionde minut dör ett barn i Jemen av svält

Sedan 2015 har ett svenskt radarsystem från Saab använts för att koordinera Saudiarabiens bombningar i Jemen, avslöjar ett nyligen läckt dokument från den franska underrättelsetjänsten DRM.

I dokumentet finns också uppgifter om att systemet spelat en avgörande roll i saudiernas luftvärn, liksom att patrullbåtar från varvet Swedeship marine används för transporter mellan hamnstaden Assab och den jemenitiska kusten. Sverige har under långt tid haft en schizofren relation till Jemen, ett land som håller på att kollapsa inför våra ögon.

Var tionde minut dör ett jemenitiskt barn av svält. Drygt en miljon barn är undernärda, och 22 miljoner saknar tillräckligt med vatten och mat. Över 60?000 beräknas ha dött i bombattacker och 3,3 miljoner befinner sig på flykt. Situationen i Jemen beskrevs nyligen av FN som en av världens största humanitära kriser sedan andra världskriget.

Enligt bland andra den jemenitiska aktivisten och Nobelpristagaren Tawakkol Karmanstartade tragedin redan 2014, då världens största vapenimportör Saudiarabien inledde en militär koalition vid namn Operation decisive storm, tillsammans med bland andra Förenade Arabemiraten och Kuwait, med avsikt att få bort Jemens Iranstödda huthi-rebeller.

Sedan dess har Tyskland slutat att sälja vapen till Saudiarabien, liksom Norge, Belgien och Kanada, men för Sveriges del är situationen som sagt dubbelbottnad. Sverige har inte bara agerat fredsmäklare mellan de krigande parterna i Jemen utan också bistått Saudiarabien med vapen.

Inte heller har Marcus Wallenberg haft några problem med att sälja Saabs flygledningssystem Erieye till både saudierna och Förenade Arabemiraten. När detta avslöjades av Ekot för några år sedan menade Stefan Löfven att Sverige måste kunna exportera vapen till diktaturer av ”säkerhetspolitiska skäl”…

Det är dags att verka för en europeisk blockad av vapenförsäljning till Saudiarabien och dess allierade länder. Att Frankrike inte längre vill gå i täten för mänskliga rättigheter, och uppenbarligen inte heller Sverige, bör inte hindra oss, utan tvärtom få oss att agera här och nu, innan saker och ting förvärras ytterligare.

-Sinzian Ravini, Aftonbladet Kultur