Vanligt folk ska inte stå för miljönotan

Priset för att förhindra en renodlad högerregering har varit högt. Januariavtalet mellan S, C, L och MP är en stor besvikelse för mig och alla andra som vill ha en mer rättvis skattepolitik och se ett mer jämlikt Sverige. Uppgörelsen innehåller stora skattesänkningar för höginkomsttagare.Sveriges arbetare får hittills nöja sig med ord i regeringsförklaringen om att klyftor ska minskas medan konkreta reformer lyser med sin frånvaro.

Klimatet gavs stort utrymme när statsministern läste regeringsförklaringen. Det är inte konstigt. Klimatomställningen är nödvändig, det vet vi alla, men det finns olika vägar att gå och här måste regeringen välja rätt. Antingen så låter man vanligt folk med redan ansträngd ekonomi stå för notan. Eller så gör vi omställningen rättvis och schyst, där de som tjänar mest och också orsakar mest klimatutsläpp får betala.

Är det verkligen rimligt att byggnadsarbetaren som bor i Hörby och är beroende av bilen för att ta sig till jobbet ska betala för storföretagens klimatutsläpp? För oss i Byggnads är svaret givet. En orättvis klimatpolitik som saknar folkligt stöd och ökar klyftor mellan stad och land är dömd att misslyckas. Resultatet blir slitningar i samhället och bakslag för den nödvändiga förändringen.

Socialdemokraternas roll i svensk politik måste vara större än att bara hålla Moderaterna och Sverigedemokraterna borta från makten. Vi kräver mer. Det behövs konkreta reformer för jämlikhet, för att minska klyftan mellan stad och land och för klimatomställning.

– Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse i en debattartikel i Aftonbladet