Vad fan har gjort er så rika?

Varit i mer södra nejder i vårt land, badat i havet och cyklat i fina områden. Med “fina” menar jag i detta fall välbärgade. Vilket fick mig att tänka på Leif Östlings bittra fråga VAD FAN FÅR JAG FÖR PENGARNA?

Han, som en av Sveriges mer välbärgade ansåg sig tvingas betala för mycket i skatt. Under min cykeltur bland de stora sommarhusen med trädgårdar pimpade med Teslor, Porschar och Mercedes funderade jag på frågan: VAD FAN HAR DOM GJORT FÖR ATT TJÄNA PENGARNA?

Inte har DOM jobbat in pengarna i alla fall. Ärvt? Spekulerat? Avkastning av pappas kapital? Vinst från skolbolag som inte har något skolbibliotek? Sålt kokain? Så: vad fan har gjort er så rika? Inte betalar ni förmögenhetsskatt, inte arvsskatt och fastighetsskatten är inte högre än vad moster Maria i Säffle betalar för sitt lilla hus utan minst sjöglimt. Sverige är unikt i alla dessa fall…

Och rotavdrag till utbyggnaden har ni fått. Och rutavdrag för att rensa poolen. Och elbidrag för att värma upp densamma. Rutavdrag för att hålla toalettsitsen ren. Och tro det eller inte: skriv huset i Åre på barnen så fixas det ränteavdrag också.

Och vet ni vad: låginkomsttagare som betalar relativt hög skatt i Sverige är med och finansierar alltihopa. Men nog ogillar ni om kommunen upprättar allmän badplats i era områden. Kreti och pleti ska vara med att betala, men de flesta av er vill inte ha dom inpå er…

Nej, det behövdes ingen borgerlig regering för att det skulle bli som det blev. Det räckte med en socialdemokratisk.

Birger Schlaug på egen blogg.