USA är på väg 100 år bakåt i tiden

Ibland hamnar en jämställdhetsfråga i det absoluta rampljuset. I USA är det så, precis just nu. Det handlar om aborträtten för amerikanska kvinnor, en rättighet som snart kan vara historia. För några veckor sedan åtalades en 26-årig kvinna för mord, mot sitt nekande.

Kvinnans brott? Hon hade fått missfall, blivit intagen på sjukhus och ska, sägs det, i förtroende ha berättat för en sköterska vad som egentligen hade hänt. Det var vårdpersonalen som anmälde kvinnan till polisen. Misstanken var nämligen stark att hon hade försökt göra – och lyckats med att genomföra – en abort. Själv, där hemma i sin lägenhet. Därav mordåtalet.

Det här inträffade i USA, i Texas. En delstat som nyligen skärpt sina abortlagar så att endast aborter före vecka sex är tillåtna. En stat som tillåter, eller snarare uppmuntrar, vem som helst att stämma den som utför aborter efter att embryots hjärtslag är upptäckta…

Lizette Herrera, som den mordåtalade 26-åriga kvinnan heter, hämtades direkt från sjukhuset till häktet. Och borgen sattes till astronomiska 500 000 amerikanska dollar. Men åtalet höll inte. Bevisningen blev helt enkelt för svår. Herrera är nu frisläppt men har fått utstå hat och hot efter att hennes namn och bild publicerats i media.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i USA, det har blivit närmast symboliskt för det som nu håller på att ske. Nu när hela landet väntas bli som Texas. Det grundlagsskyddade stödet för rätt till abort upp till omkring vecka 24 som funnits sedan 1973 i det prejudicerande fallet Roe v/s Wade, verkar enligt dokumentet ha nått vägs ände.

Redan i sommar kan samtliga 26 delstater som ännu inte gått i samma riktning som Texas och Alabama, förbjuda eller reglera aborträtten avsevärt. Och det är inte svårt att spekulera i vilka konsekvenser det kan få.

Är det något som historien lärt oss så är det att abortförbud inte leder till färre aborter. Det leder bara till farligare aborter. Till fler döda kvinnor och fler kvinnor som får leva sina liv med svåra skador.

Omkring 55 miljoner aborter sker varje år runtom i världen varav nästan hälften är olagliga. Enligt Läkare utan gränser dör 47 000 flickor och kvinnor årligen i sådana osäkra aborter.

Lina Stenberg, kommentar i Nya Mitten.