Ulf Kristersson går till val tillsammans med ett parti som vill fördriva människor från deras hem

Vi börjar kunna de här dansstegen nu. Sverigedemokraterna lägger en nätt summa på att besudla Stockholms tunnelbana och får på köpet ett efterspel så perfekt att det knappt går att köpa för pengar. Jag har också deltagit, det är så det fungerar.

Så hur förnyar man en valrörelse där alla redan är med på noterna? Tobias Andersson, SD:s rättspolitiske talesperson går uppenbarligen tillbaka till partiprogrammen från 90-talet där man förde fram en “repatrieringspolitik” som innebar att alla som kommit till Sverige efter 1970 skulle kastas ut. Andersson twittrar: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”…

Som Expos Jonathan Leman konstaterade på Twitter i samband med diskussionen om SD:s så kallade vitbok så har partiet de senaste åren rört sig närmare sina rötter och inte tvärtom. Idéer om etnisk nationalism och folkutbyte håller på att normaliseras i SD inför allas våra ögon, medan den salongsfähiga “öppna svenskheten” monteras ned.

Den motbjudande tanken om “återvandringståget” är exempelvis direkt inspirerad av den “återvandringsturné” som högerextrema Alternativ för Sverige genomförde för ett par år sedan. De vattentäta skotten behövs inte längre.

Johan Pehrson kallar visserligen Anderssons inlägg för ett “ovärdigt effektsökeri”, men planerna på samarbete efter valet tycks inte påverkas på nämnvärt sätt. “Liberalerna har sagt att vi behöver ha möjlighet att prata med Sveriges alla partier som kan tänka sig att släppa fram en borgerlig regering”, säger han till Aftonbladet.

“SD har mognat som parti”, som Ulf Kristersson sade i Sveriges Radios partiledarintervju tidigare i somras. Resonemanget liknar mest av allt den surrealistiska tanken om att rika människors förmögenhet i sig är ett bevis för att de har “jobbat hårt”. Kristerssons enda synbara belägg för SD:s “mognad” är nämligen hans eget samröre med dem. Hur skulle det här gamla vit makt-gänget kunna stå på tröskeln till makten om de inte hade skärpt sig och slutat vara rasister?

Han verkar nästan tro på det själv, så jag ska vara så tydlig jag kan: Sommaren 2022 går Ulf Kristersson och resten av högern till val tillsammans med ett parti som vill fördriva människor från deras hem.

Kristina Lindquist, kulturkommentar i Dagens Nyheter.