Trumps stöd var störst hos höginkomsttagarna

Så slutade Trumps presidenttid i kaos och våld. Ett antal av hans högerextrema supportrar tog sig in i Capitolium för att med våld hindra att Joe Bidens val certifierades av kongressen. Vilka var det som stormade in? Bland de gripna finns jurister, fastighetsmäklare och politiker. Den kvinna som sköts ihjäl var en före detta militär…

Det finns ett par myter om trumpismen som måste punkteras. En är att hans väljarbas har varit arbetarklassen i USA. Tittar man på hur de olika inkomstgrupperingarna röstade i presidentvalet, så var den grupp som tjänade mer än 100 000 dollar/år den enda vars majoritet röstade på Trump.

En annan myt är att han skall ha fört en fredligare politik än sina företrädare. Han drog visserligen tillbaka trupper från till exempel Afghanistan, men ökade istället drönarattackerna… i Afghanistan var de tredubbelt fler 2019 jämfört med 2016. 2019 dödades 700 civila av drönarattacker i Afghanistan enligt FN. Trenden är liknande i många andra länder som befinner sig i konflikt med USA, antalet drönarattacker mot påstådda terrorister, men som i huvudsak dödar oskyldiga civila, ökar.

Lägg till detta att Obamas uppmjukning mot Kuba ersattes av nya och hårda sanktioner, att man lämnade avtalet med Iran och genom att mörda generalen Soleimani försökte provocera fram krig med Iran, erkännandet av Marockos ockupation av Västra Sahara, ett helhjärtat stöd till Saudirabiens krig i Jemen och stöd till Israels stävan att formellt annektera stora delar av de ockuperade områdena, så kan man knappast hävda Trumps utrikespolitik var mindre hökaktig än hans företrädare.

Trumps presidentskap är nu slut, men trumpismen är inte slut. Flera av de republikanska politiker som tagit plats i senat och representanthus är hans lärjungar. Andra, som Ted Cruz, har opportunistiskt slutit upp bakom trumpismen.

Daniel Cederqvist, inlägg på Clartébloggen.