Tid för kortare arbetstid och att kliva ur hamsterhjulet

Alla har 24 timmar på sitt dygn – men beroende på arbetssituation räcker de olika långt.

Pressen att lämna senare, hämta tidigare, kunna skjutsa till fritidsaktiviteter och ta ledigt alla lov. Pendling, hålla ordning på hemmet och upprätthålla relationer med släkt och vänner. Kalas och, inte minst, återhämtning.

Det kortaste strået drar servicepersonalen, vårdpersonalen, omsorgspersonalen och alla andra som arbetar i branscher där hemarbete inte är ett alternativ.

Råkar du dessutom vara kvinna så är risken att risken för att dras med den större delen av det obetalda hemarbetet. Ytterligare arbete och ännu större risker för stress, sjukdomar och psykisk ohälsa. Ett utbrett samhällsproblem, oavsett klass…

Lösningarna som presenteras från högerhåll är privat barnpassning för karriärskvinnorna och hemmafruideal för resten. Kritiska röster menar att man själv får kosta på sig deltidsarbete om man vill softa. En lyx förunnad den som tjänar bra eller lever i en tvåsamhet med någon som gör det.

Icke-politik för de som hoppas på jämbördiga förutsättningar oavsett kön, med andra ord. Och argumentet om att ”välja något annat” hade hållit i en värd där man kan avvara undersköterskor, barnskötare och andra samhällsbärande yrken. Men så är ju inte fallet.

Men det finns en annan, beprövad väg. Svenska folket har alltid tagit ut ekonomisk tillväxt i både höjd materiell standard och mer fritid. Vi har fått fler semesterdagar, längre föräldraledighet och en successiv minskning av arbetsveckan. Inte för att det är soft utan för att det behöves – och faktiskt var rimligt.

I fackförbundet Kommunals nya rapport ”Tid för förändring” konstateras att det nu finns både stöd i opinionen och tillräckliga belägg för att ta nästa steg, att sänka arbetstiden igen. Det var 50 år sedan sist och sedan dess har mycket hänt.

Produktivitetsökningar kommer inte anställda till dels. Tvärtom pressas arbetsvillkoren och anställda, trots att Sveriges 40 timmar i veckan ligger högt jämfört med andra EU-länder.

Genom kollektivavtal har vissa branscher fått ner sitt arbetstidsmått. I andra är istället deltidsarbete utbrett. Ibland för att heltid är för slitigt eller för att vardagen inte går ihop, ofta för att det inte erbjuds mer än så.  Lönen blir mindre, möjligheterna likaså. Pensionerna ska vi inte ens tala om…

I dag är det upp till var och en att laga efter läge. Och läget ser ut så att det är ohållbart att vara arbetare i allmänhet och arbetarkvinna i synnerhet…

Majoriteten verkar nämligen redo att kliva ur hamsterhjulet – och Kommunals rapport ger dem vatten på sin kvarn.

– Carina Cubilla, ledare i Arbetet

Läs mer https://arbetet.se/2024/05/28/tid-for-kortare-arbetstid-och-kliva-ur-hamsterhjulet/