Kristerssons reaktion visar att det är SD som styr

Publicerad 2024-05-26 Den 22 maj hölls partiledardebatt i riksdagen. Strax efteråt, på en pressträff, fick statsminister Ulf Kristersson frågan om han inte kan ställa några krav på att Sverigedemokraterna ska sluta med anonyma konton. På det svarade Kristersson följande, enligt nyhetsbyrån TT: ” Om frågan egentligen är: Vill du avbryta samarbetet för att lösa Sveriges stora problem för att jag har starka invändningar mot smutskastning i svensk politik, så är svaret nej.”

Egentligen bör ingen bli förvånad över svaret; det är tomt och innehållslöst, precis som mycket annat i Ulf Kristerssons regi, som exempelvis när han såg Förintelseöverlevaren Hédi Fried i ögonen och lovade (och med ett handslag förseglade sitt nyss avgivna löfte) att aldrig samarbeta med SD. Ett löfte, oaktat dess innehåll, är som bekant tvingande när det väl har givits, och som man i de allra flesta fall kan lita på kommer att infrias. Det ingår i ordets själva definition.

En demokrati bygger kompromisslöst på att det politiska samtalet är armerat av fakta och sanning, och att man med säkerhet vet vem som säger vad i debatten. Detta är grundläggande då all politisk makt i Sverige utgår ifrån folket…

Det handlar alltså inte alls om något så trivialt i sammanhanget som ”smutskastning”, och som står i vägen för att lösa ”Sveriges stora problem”. Det handlar om att Sverigedemokraterna medvetet hittar på saker, vilseleder och sprider osanning i syfte att beslå det svenska folket med skräck och polarisera vårt land, att ställa grupper mot varandra och att teckna en bild av ett Sverige i anarki och kaos…

Medvetet ljuger SD och fabricerar en fruktansvärd bild av ett kriminaliserat och alltigenom otryggt svenskt samhälle, som naturligtvis skrämmer och rör upp känslorna hos människor. Det är direkt livsfarligt när SD med falska narrativ piskar upp sinnesstämningar som kan eskalera i våldsamheter och konflikter… Det handlar alltså inte om ”smutskastning”, som Ulf Kristersson menar, inte heller om ”tjafs”, som Liberalernas partiledare Johan Pehrson i en viskning undslapp sig till SD-ledaren Jimmie Åkesson inför sitt replikskifte i riksdagens partiledardebatt.

Det handlar om samhällsomstörtande verksamhet från Sverigedemokraterna när de anonymt, och genom att desinformativt vilseleda det svenska folket vill skrämma till sig röster i allmänna val, och därmed otillbörligen tillskansa sig lagstiftande makt.

Sverige förtjänar en statsminister som stoppar SD:s samhällsförvanskande propagandamaskin, som visar på resolut statsmannaskap och som orädd går i främsta ledet för att värna vår demokratis grundläggande principer.

-Stefan Jakab, medlem i Liberalerna, insändare i Dagens Nyheter

Läs mer https://www.dn.se/insandare/kristerssons-reaktion-visar-att-det-ar-sd-som-styr/