Sverigedemokraterna har faktiskt blivit ännu mer extremt

En vanligt förekommande idé om de moderna Sverigedemokraterna är att partiet skakat av sig den värsta extremismen. Att man sett till att bli smarta och regeringsfähiga.

Tajta kostymer som nu går ledigt i maktens korridorer, som smälter in i vilket sammanhang som helst, titta på dem i riksdagskorridorerna, på väg till utskottsmötena, så naturliga de är, som om de aldrig gjort annat.

Den bilden av ett regeringsanpassat Sverigedemokraterna är inte sann. Jag läser en intervju som Niklas Orrenius, då på Sydsvenskan, gjorde med Jimmie Åkesson 2007. Där säger Åkesson visserligen att han ogillar minareten som sådan, men lägger sedan till: ”Jag ser inte hur vi ska kunna riva moskéer som redan finns.”

Jämför detta med hans uttalande i helgen, där han slår fast att han vill demolera dem, och det går inte att tolka på annat sätt än att det en gång extrema partiet faktiskt har blivit ännu mer extremt. De islamofoba dragen är ännu tydligare. Det vi ser är inte en nedtoning – det är en radikalisering.

Att Åkesson just nu pratar om att riva moskéer skulle nästan kunna uppfattas som en direkt saboterande verksamhet. Uttalandet försämrar säkerhetsläget allvarligt. ”Det förstärker bilden att Sverige är islamfientligt. Vi har inte heller gått med i Nato än, Erdogan kanske plockar upp det här”, sa terrorforskaren Magnus Ranstorp i DN. Och det fick han snabbt rätt i.

På söndagsmorgonen var turkiska medier fulla av Åkessons hot. ”Svensk rasistledare är besatt av moskéer”, skriver en tidning. ”Det islamofoba Sverige avviker inte från sin natur”, skriver en annan.

Att Åkesson väljer att säga detta i det säkerhetspolitiskt utsatta läge som Sverige befinner sig i, ett uttalande som spär på bilden av Sverige som ett muslimfientligt land, det är faktiskt anmärkningsvärt. Det kan väl knappast uppfattas på annat sätt än som ett sabotage mot regeringen och mot svenska intressen generellt. Och detta från en ledare för ett parti som inte ens är i opposition, utan som utgör själva regeringsunderlaget. Det är nästan ofattbart.

Men Jimmie Åkesson är lugn som en ko, för han vet vart han ska med sitt parti. Det var ingen cirkel han slöt på partidagarna. Han började skissa på en helt ny. Vi har kanske bara skymtat början på den. Jag är orolig för hur den kommer se ut när konturerna framträder.

-Alex Schulman, kulturkrönika i Dagens Nyheter

Läs mer https://www.dn.se/kultur/alex-schulman-det-ar-nastan-ofattbart-det-jimmie-akesson-sager/