Vad är det för alternativ Socialdemokraterna erbjuder?

Magdalena Andersson borde ta en titt på Nederländerna och framgångarna för Geert Wilders där, innan hon så glatt styr in Socialdemokraterna på ett politiskt spår där man tror att en tävling med Moderaterna om vem som är mest invandringskritisk kommer att vinna väljare.

Det är inte fullt en vecka sedan högerextrema Jimmie Åkesson-kopian Geert Wilders parti vann valet i Nederländerna… Du bör inte missa den kärnfulla analysen av valrörelsen och valresultatet beskrivet av är Cas Mudde, en professor vid norska Center for research on Extremism.

Väljer politikerna att i decennier att prioritera att tillgodose högerextrema väljares krav, kommer det bara att få ett högerextremt parti att växa. I ett par korta meningar: ”Om du får valet att handla om extremhögerns frågor, särskilt ’problemet’ med invandring, vinner extremhögern.”

Cas Mudde hade kunnat ändra några person- och partinamn och publiceras samma text som analys av svensk politik. Att alla partier redan vet att det är så här, verkar nämligen inte spela nån roll. Moderaterna har det senaste året omstrukturerat hela sitt politiska väsen till att handla om invandring med det enda resultatet att de krymper och Sverigedemokraterna växer.

Men inte ens då lär sig Socialdemokraterna. Vad vill Socialdemokraterna egentligen? Många har länge undrat. Tystnaden från det största riksdagspartiet har varit slående samtidigt som regeringspartierna gjort utspel på utspel hela året baserat på vad Sverigedemokraterna fått införhandlat i Tidöavtalet – och som tack för det bara tappat fler och fler väljare.

Kanske har tystnaden från S handlat om att de fått dela de från regeringspartierna flyende väljarna med SD?

Socialdemokraterna är trots allt det enda partiet i vänsterblocket som kan bredda sitt ”upptagningsområde” av väljare från mitten in på högersidan. Det är inte oviktigt. Tar partiet bara väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern ökar inte väljarstödet på totalen. Då blir det inget maktskifte. Väljare som valde något av partierna som ingår i regeringsunderlaget i förra valet måste välja S nästa val för att återföra Magdalena Andersson till makten…

Många väljare har börjat undra: vad är det för alternativ Socialdemokraterna erbjuder?

Och här blottar nu svensk politiks största parti, statsbärarna, att de så fundamentalt misslyckats fatta grundläggande politisk strategi. För nu växlar de upp invandringskritiken i en ny rapport… Men nu ska alla spår av stolthet över en generös svensk asylpolitik slängas under bussen.

Hopplöst förutsägbart? Absolut. Strategiskt vansinnigt? Tveklöst. Moraliskt ruttet? Amen.

-Susanne Sjöstedt, ledare i Värmlands Folkblad

Läs mer https://www.vf.se/2023/11/28/strategiskt-och-moraliskt-ruttet-nar-s-slanger-alla-spar-av-stolthet-over-en-generos-svensk-asylpoli-0dd4f/