Sverige – svängdörrarnas förlovade land

Att politiker snabbt efter deras uppdrag sadlar om till lobbyister och konsulter som går företagens ärenden är inte ovanligt. Att de i sin tur påverkar deras tidigare partikamrater och parti på uppdrag av kunder är själva affärsidén.

Du använder ditt kontaktnät och dina erfarenheter av det politiska arbetet för att sälja det vidare. Det som i andra länder anses vara korruption och olagligt är fritt fram i Sverige. Liberalerna var knappast först.

“Ena dagen minister, statssekreterare eller riksdagsledamot, nästa dag PR-konsult, lobbyist hos vapenproducenten Saab eller rådgivare för Goldman Sachs. I praktiken betyder det att en toppolitiker – utan att någon offentlig insyn existerar om hens kontakter och framtidsplaner – kan påverka politiska beslut som främjar senare karriärmöjligheter som konsult och näringslivslobbyist.”

Citatet kommer från Katalys rapport “Svängdörrarnas förlovade land”. Som exempel på politiker som vandrat mellan politik och näringsliv finns Göran Persson, Göran Hägglund och Carl Bildt…

Forskning från 2014 visar att 200 svenska toppolitiker gått över till PR-världen. “Företagen som betalar dem får ett stort inflytande i det fördolda”, kommenterade den norske PR-forskaren Sigurd Allern till SVT.

Även med de nya reglerna ses Sverige som ett slappt och naivt land när det gäller svängdörrar mellan politik och näringsliv. Enligt Transparency International är vi det mest korrupta landet i Skandinavien. De nya reglerna skulle exempelvis inte kunnat hindra Filippa Reinfeldts övergång från högst ansvarigt regionråd för sjukvården i Stockholm till vårdföretaget Aleris. Här hade hon och maken fört en politik i flera år som gynnat privata vårdföretag. Att hon utan skam promenerar över dit efter sin tid som politiker är ändå helt lagligt.

Men allt som är lagligt behöver inte vara rätt. Och med de slappa reglerna vi har i dag öppnar vi i princip dörren för korruption medan demokratin försvagas.

—Zina Al-Dewany, ledare i Aftonbladet.