Så blev lobbyisternas agenda Sabunis politik

Det gick som en röd tråd genom allt hon sa, våren när Nyamko Sabuni försökte bli partiledare. Liberalerna skulle vara lyhörda, nu skulle politiken börja svara på de frågor som väljarna ställer…

Förväntningarna var högt ställda när den nya partiledaren höll sitt första stora tal i Almedalen. Många i publiken hade väntat länge på en ny partiledare.

Kanske var det därför så många tillresta partivänner hajade till i fällstolarna framför scenen när Nyamko Sabuni lanserade sitt första sakpolitiska förslag. Det lät tekniskt och lite krångligt.

Med de klassiska blåklintarna bakom sig på scen var Nyamko Sabuni inte så tydlig med Liberalernas riktning framåt, men med att hon ville se – en elektrifieringskommission för fler elvägar…

Det svenska, nu tyskägda, buss- och lastbilsföretaget Scania har enligt källor på byrån varit kund hos Nordic PA i flera år. SvD har tagit del av budgeten för 2017 som slutade på 252 timmar över fem månader. Det innebär ett pris på mellan 50 000 och 75 000 kronor i månaden för Scania det året.

I april 2019 gick byråns uppdrag för Scania bland annat ut på att ta fram ett pm med förslag om en elektrifieringskommission. Ett jobb Johan Jakobsson (Nordic PA;s grundare) ansvarade för.

Drygt två månader senare dök samma förslag upp i Visby, och presenterades som en nyhet från Liberalerna. Hela elektrifieringskommissionen är en produkt från Scania.

Från Almedalsscenen pratade Nyamko Sabuni om åren som hållbarhetschef på Ångpanneföreningen, och hur jobbet hade fått henne att bli teknikoptimist. Hon sa att hon hade lyssnat på företag i “det svenska fordonsklustret”, och på så sätt fått idén om att elektrifiera lastbilstrafiken. Enligt tre av varandra oberoende källor stämmer det, på sätt och vis.

Annie Reuterskiöld, undersökande reportage i Svenska Dagbladet.