Borde Liberalerna byta namn till Lobbyisterna?

Nyamko Sabunis kampanj för att efterträda Jan Björklund var väloljad och påkostad. Bland annat gjordes en opinionsundersökning i precis rätt läge vilket gav henne momentum. Den betalades av “Nyamko Sabunis vänner”. Vilka var det? Det fanns dem som krävde att vilka som stod bakom Sabunis kampanj skulle redovisas öppet före Landsmötet. Så blev det inte…

Under hösten 2019 gav Jakobsson lobbyister på Nordic PA uppdraget att få in mer kärnkraft i regeringens budget och senare att spräcka energiöverenskommelsen (vilket gjordes när L gjorde gemensamt utspel med M och KD). Via Liberalerna har konsultbyrån “raka rör in i regeringsförhandlingarna”. Mats Persson (L), ekonomisk politisk talesperson, står i oerhört tät kontakt med Johan Jakobsson…

För Liberalerna handlar politik inte om intressen, utan om idéer och ideal. Deras självbild är att de har rätt och alla andra fel, ju färre som håller med dem desto säkrare blir de på att de har rätt. När EU är allra mest ifrågasatt gör L gärna utspel om att det är dags att gå med i EMU.

Nyamko Sabuni valdes också för sin integritet. Peder Westerberg, Christina Soldan och flera andra företrädare för Liberalerna i Västerbotten beskrev henne som en “rakryggad, orädd och lyssnande ledare med stor integritet och osviklig liberal kompass”. Så vad händer nu? När det visat sig att hon sålt ut sin integritet och gått vilse i lobbyistträsket i Stockholm? Varje gång Liberalernas partiledare öppnar munnen kommer folk att undra: är det Sabuni eller Svenskt näringsliv som talar? Det är förödande för ett parti med 2,8 procents stöd i opinionen.

Men lobbyismen är inte bara ett problem för Liberalerna, det hotar hela vår demokrati. Partierna har blivit allt svagare och har tappat medlemmar samtidigt som Svenskt näringsliv under decennier lagt hundratals miljoner på påverkanskampanjer för privatiseringar, avregleringar och sänkta skatter.

På senare tid har vi sett hur Svenskt näringsliv, via Kreab och Markus Uvell, lyckats få Sverigedemokraterna att överge sina vallöften om att stoppa vinsterna i välfärden. Hela SD:s ekonomisk politik flyttades snabbt långt åt höger. När detta avslöjades fick Uvell lämna Kreab, nu är han på Nordic Public Affairs.

—Jonas Bergström, ledare i Västerbottens Folkblad.