Sverige kommer vara mer ojämlikt och otryggt än någonsin

Hur modigt är det egentligen att ta ställning mot fascismen? Det djärva är väl snarare att våga förstå varför populismen växer på alla kontinenter i nästan alla länder samtidigt. Om man menar allvar med att bekämpa inskränkt nationalism och högerpopulism krävs en konkret samhällsanalys.

Den som inte vill prata om nyliberalismens konsekvenser bör tala med mycket små bokstäver om populismens orsaker. Det finns mönster, livsvillkor och strukturer som måste attackeras innan man kan avkräva folk att de ska känna mer öppenhet för – ja, vad då? Vilket slags Europa?

Ulf Kristersson sade i partiledardebatten i onsdags, att borgerlig politik bedrivs bäst av en borgerlig regering. Knappast. Löfven kan iscensätta allt det där som högeralliansen aldrig kunde, för under honom tiger arbetarrörelsen still. När lågkonjunkturen sätter in kommer Sverige vara mer ojämlikt och otryggt än någonsin.

Vilka antifascistiska krafter finns det då kvar som kan engagera människor? Dagens Nyheters floskelmaskin kommer pumpa som vanligt, upprop efter upprop, verop på verop. Men ingen mer än de själva kommer tro att det är liberalerna som kommer utgöra den antifascistiska fronten.

– Åsa Linderborg, Aftonbladet kultur