Skatt är en utgift som Ikea ogillar

Ikea Älmhults vd Pernilla Jonsson kräver att regeringen ska göra en mångmiljardsatsning på tågtrafiken, eftersom “järnvägens brister hotar Ikeas fortsatta expansion.” Det är ett bra förslag, men vem ska betala?

Det blir väl du och jag, för skatt är en utgift som Ikea ogillar. Möbelföretagets grundare Ingvar Kamprad valde att lämna Sverige för att leva i skatteexil i Schweiz i 40 år. Den franska tidningen Le Monde har utnämnt Ikea till världsmästare i skatteflykt, eftersom koncernen är pionjär i konsten att snickra skatteupplägg med hjälp av en fingerad handel mellan dotterföretag i olika skatteparadis.

I slutändan hamnar vinsten hos stiftelsen Interogo i Lichtenstein. Där är utdelningar från utländska dotterbolag skattefria. EU-kommissionen har därför beslutat att granska Ikeas skatteupplägg. Koncernen bedöms ha undanhållit 10 miljarder kronor i skatt under en sexårsperiod.

Ikea bjuder nu in politiker till “ett nationellt krismöte” om järnvägen. Vi föreslår ett tillägg till dagordningen: Hur kan Ikea bidra till att snickra ihop ett hållbart skattesystem?

– Gunilla Andersson, nätverket Gemensam välfärd, och Lars Pålsson Syll, professor i samhällskunskap vid Malmö Universitet på DN Debatt 19 januari.