Svenskarnas gåva till bankerna: 200 miljarder kronor

En av fördelarna med att ha gott om pengar är att omvärldens bemötande tenderar att förbättras. Tänk tjusiga lounger, gratis bubbel och olika VIP-erbjudanden. Bankvärlden är inget undantag. Nordea lockar exempelvis på sin hemsida med ett “förmånskonto”. Förmånen? Jo, bland annat “fria uttag”, det vill säga att man när som helst kan ta ut sina pengar. Det låter ju onekligen flott.

Vänta, det kommer mer. Upp till 150 000 kronor är räntan 0,05 procent. Men har du mer än halv miljon att stoppa in stiger den till hela 0,25 procent.  Med en inflation på 8 procent kommer de 500 000 kronorna i praktiken sjunka i värde med nära 40 000 på ett år. Förmånligt värre.

Swedbank vill inte vara sämre. Banken erbjuder ett Sparkapitalkonto “för dig som vill spara tryggt och långsiktigt”. Räntan är 0,1 procent från första kronan. MEN, om du kan hala upp 50 000 kronor eller mer blir räntan, ehum, 0,1 procent. Välkommen till Swedbank First Class…

Obefintlig ränta hos banken har varit standard så länge att vi vant oss. Och under åren med rekordlåga räntor var det kanske många som inte orkade bry sig…

Enligt SCB har svenska hushåll 2670 miljarder kronor placerade på bankkonton, varav merparten till noll ränta. Åtta procents värdeminskning motsvarar cirka 200 miljarder på ett år. Pengar som hade behövts. På tisdagen konstaterade Medlingsinstitutet att inflationen ätit upp sju års löneökningar.

Bankernas försvar är att de själva haft svårt att få ränta på pengarna de lånat av oss, särskilt under åren när Riksbanken hade minusränta. Å andra sidan var det då också minusränta på obligationer som bankerna gav ut, de fick alltså betalt för att låna de pengar som sedan såldes vidare som bolån. I en rapport för några år sedan skrev Riksbanken att svenska bankers lönsamhet inte påverkas nämnvärt av extremlåga räntor.

Det senaste året har bankerna höjt sina låneräntor i snabbt takt.Enligt SCB har den genomsnittliga räntan på nya bolån stigit från 1,35 procent i november förra året till 2,5 procent i juli. På lån bundna på mellan 1-5 år har den ökat från 1,27 procent i september till 3,5 procent i juli.

Inlåningsräntan? Den har knappt rört sig, från 0,08 procent i höstas till 0,11 procent i juni, för att sedan öka till 0,18 procent i juli. Och på en betydande andel av alla konton är den alltså noll.

Det här betyder pengar rakt ned i fickan på bankerna. I rapporterna för första halvåret 2022 vittnade samtliga fyra storbanker om stigande intäkter.

Andreas Cervenka, kolumnist i Aftonbladet.