Svenska statsmän och soldater gjorde Afghanistan osäkert

 Det försåtligt benämnda kriget i Afghanistan borde kanske i huvudsak kallas USA:s invasion av Afghanistan, men det har också varit Sveriges invasion av Afghanistan. Och Sveriges moderna historia är tätt sammankopplat med Afghanistans…

Det var granater från svenska Bofors – numera BAE Systems – som föll.

Och det var den svenske statsministern Göran Persson som både beordrade svenska trupper till Afghanistan och sedan tog lobbyistjobb för just BAE Systems.

Och det var regeringens egen utredare Tone Tingstad som kom fram till att de svenska trupperna inte egentligen förbättrat situationen på någon enda punkt. Förutom då att svenska soldater fått tillfälle att öva på att kriga tillsammans med Nato.

Och efter tjugo år kan vi återigen dra slutsatsen att det är mycket svårt att bomba fram en fungerande västerländsk demokrati ur 600 000 kvadratkilometer av världens fattigaste berg- och slättlandskap.

Det är lätt att vara efterklok, kanske någon säger. Det var viktigt att stå upp mot den extremkonservativa talibanrörelsen kanske någon annan säger. Det kanske är sant.

Men nu har vi försatt oss i den lite kniviga situationen att läget riskerar att bli ännu värre när vi väl lämnar landet.

Tor Gasslander, ledare i Flamman.