Svenska medier framstår som provinsiella töntar

För omvärlden måste svenska medier framstå som provinsiella töntar. Här skriver vi om fallet Assange som gäller det vår nationella heder; en våldtäktsman som försökt springa ifrån den svenska rättvisan. Utlämna Assange till Sverige!

Assanges avgörande misstag var att han obstruerade polisförhör 2010 och i stället drog till London. Knallade han in på en svensk polisstation skulle han utlämnas till USA, menade han. Den svenska åklagaren, å andra sidan, vägrade att förhöra honom i Storbritannien.

Typiskt nog har orsaken, som (den brittiska tidningen) Guardian avslöjat, knappt uppmärksammats här: brittiska myndigheter ville att Sverige skulle dra ut på ärendet, troligen för att britterna skulle ge USA tid att förbereda ett åtal. Den svenska åklagarens skandalösa agerande visar att man inte kan lita på Sverige när husbonden vill något.

För amerikanska medier handlar fallet Assange inte om Sveriges äldsta Metoo-ärende. De är inte heller så historielösa att de påstår att det primärt rör Mueller-rapporten. Saken gäller att mannen skadat amerikanska intressen. Wikileaks avslöjade vad USA gjorde mot civila i Irak.

Filmen där amerikanska soldater mejar ner en helt vanlig familj i en bil, är barbariets ikonografi. (Det kriget har fel förövare, det var inte Putin som vred hela millenniet i fel riktning, därför har vi nästan glömt bort allt.)…

Svensk utrikespolitik och svensk liberal media lever i symbios. I skrivande stund måste man gå utomlands om man vill ha några publicistiska åsikter om fallet Assange. I amerikansk och brittisk press höjs rösterna försvar för pressfriheten. Där fattar man hur staten och dess politiska representanter åsidosätter rättssäkerheten och pressfriheten.

-Åsa Linderborg, Aftonbladet kultur