Sveket mot det kurdiska folket

Kurderna slogs mot IS för hela världen och deras styrkor förlorade över 11 000 kvinnor och män när de bekämpade världens farligaste och grymmaste terrorsekt. Och i Rojava skapade kurderna ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter och där minoriteter inte förföljs och där man kunde resa Prideflaggan utan att det sågs som ett hot. I Rojava skapade kurderna ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter.

Men detta slås nu sönder av Turkiet. Samma Turkiet som i många år sponsrade och beväpnade jihadisterna i terrorsekten IS.

Våra politiker i både Europa och USA som varje år säljer avancerade vapen, högteknologiska övervakningssystem och attackhelikoptrar och de senaste versionerna av dödsbringande missiler och bomber till det sedan tio år islamistiska Turkiet.

Erdogan och den turkiska armén – med västs inköpta vapenarsenal – jämnade 2015 nio kurdiska städer, i Västerås storlek och större, med marken i norra Kurdistan..

Detta skapade över två miljoner kurdiska flyktingar inom Turkiet. Europa lät det ske och såg bara på. Europa, inklusive Sverige, hade precis gett många miljarder till Turkiet för att förhindra att syriska krigsflyktingar kom in i Europa. Europa lät det ske och såg bara på.

Att vakna till stridsvagnar och stridsflygplan som sveper över ditt land och veta att kriget redan är här och höra gråt och förtvivlan och se de vuxnas skräckfyllda ögon är inget nytt för barn i Kurdistan.

Man glömmer det aldrig. Man bär det med sig i resten av sitt liv, om man som barn överlever och inte dödas, lemlästas eller hamnar i en av de massgravar som skapats för just ditt folkslag, som glöms och göms eller en dag hittas där man ser skelettet och spår av färggranna kläder.

Vi är trots alla folkmord, krig och folkfördrivningar över 40 miljoner kurder. Vi som lever och överlever glömmer aldrig.

Trumps och Vita husets svek mot det kurdiska folket kommer att skapa djupa och oförglömliga sår inte bara hos oss kurder, utan även i resten av världen. USA och västvärlden är inte att lita på och de stöttar hellre islamister och fascister som Erdogan än folk som bara vill gott. I frihet och demokrati.

-Özz Nûjen är skådespelare, komiker och skribent, kulturartikel i Expressen