Sunt förnuft gäller även i Coronatider

Är du under 60 och i hyggligt skick: Håll dig hemma om du känner dig krasslig, tvätta händerna, håll andra på lite avstånd. Och det viktigaste: ta inte med dig smitta till en äldre, skörare släkting. Från Italien vet vi att faran för liv hittills i Europa praktiskt taget uteslutande är koncentrerad till personer över 70 och att män är kraftigt överrepresenterade.

Det är nu ni ser till att lära mamma och pappa, mormor och morfar, farmor och farfar, farbröder och mostrar 70+ – och företrädesvis de med luftvägsproblematik – att använda Skype eller Facetime på datorn som alternativ till att hänga med snuviga barn och snoriga barnbarn i ett par veckor.

Det är här och nu det är läge att på samma gång inse att nej, det är sannolikt ingen större fara för de allra, allra flesta. Inte ens vid smitta. Men att nonchalansen att inte vidta enkla åtgärder för att skydda andra kan kosta dem hälsa och liv.

Västernorrlands första smittade skötte sig föredömligt, låter Regionen hälsa vid tisdagskvällens pressträff. De agerade snabbt och satte sig själva i karantän, redan innan de hunnit kontakta vården. Sunt förnuft och solidaritet räcker långt även nu.

-Susanne Sjöstedt, ledare i Tidningen Ångermanland