Hysterin kan vara värre än viruset

Så gott som varje nyhetssändning och dagstidning domineras av Coronaviruset. Nu rapporteras om ett dödsfall även i Nederländerna: Katastrof! En 81 år gammal man har dött. Medierna frossar.

Borde man inte isolera miljoner människor, stänga industrier, skolor, stoppa tågen, flyget, fotbollsmatcher? Historien upprepar sig…

Visst är det allvarligt med coronavirus. Det finns ingen naturlig immunitet. Väldigt många kommer att kunna bli smittade. De flesta, särskilt yngre, får en förkylning, andra mer influensaliknande symtom, och det är fullt möjligt att fler gamla än vanligt kommer att dö, särskilt de som redan har annan allvarlig sjukdom.

Visst ska vi försöka hindra smittan, följa riktlinjer med handtvätt och stanna hemma om vi blir sjuka. Men behöver vi hysterin? Folkhälsomyndigheten försöker dämpa känslorna, men medierna eldar på. Sjukvårdsresurser konsumeras av panikslagna människor med risk att vård av de som faktiskt är sjuka försenas eller inte hinns med.

Är det rimligt att tusentals vuxna inte kan gå till jobbet, att företag går i konkurs, folk blir utan jobb, och deprimerade, därför att bilden sprids att människor dör som flugor? Varför talar man om den höga dödligheten i Italien men nämner inte att av de som dött har 85 procent varit över 85 år gamla? Inte en enda person i Italien under 65 års ålder har hittills dött av coronaviruset.

Våra liv förpestas av allehanda ångest. Det räcker. Vi vill inte ha större dödlighet orsakad av coronaångest än av själva viruset.

—Johnny Ludvigsson, senior professor och överläkare vid Linköpings universitet, insändare i Dagens Nyheter