Stoppa kriget! Ned med vapnen!

Tidigt i torsdags morse inledde Ryssland en storskalig militär invasion mot Ukraina i strid mot folkrätten. Svenska Freds fördömer attacken och våra tankar är med alla som nu drabbas av kriget. Som i alla krig finns enorma risker och förödande konsekvenser för civila och många har redan begett sig på flykt. Torsdag den 24 februari samlades hundratals människor utanför ryska ambassaden i Stockholm i protest mot kriget.

Idag är det svårt att känna att orden räcker till eller spelar någon roll. Men med våra ord kan vi fördöma det som sker, och det kommer vi att fortsätta att göra. Fortsätta uttrycka solidaritet med de som nu drabbas och visa vår frustration, sorg och ilska över ännu ett krig:

“Svenska Freds fördömer den militära invasion som Ryssland i natt inledde mot Ukraina. Det är en oförsvarlig folkrättsvidrig attack. Idag känner jag och många med mig stor sorg oro och ilska. Våra tankar är just nu med Ukrainas folk och alla som drabbas av detta meningslösa krig.

Krig är alltid ett enormt misslyckande som framför allt drabbar människor, som vill leva i fred. Svenska Freds är arbetar varje dag för att krig som detta ska förebyggas, den senaste tidens utveckling och nattens händelser är så fruktansvärt sorgliga.

Det bästa sättet att stoppa ett krig är att se till att det aldrig bryter ut. Det enda vettiga är jobba konfliktförebyggande och att detta prioriteras i tid. Att bygga hållbar fred är komplext, det tar långt tid och kräver arbete och åtgärder på många plan, inga snabba lösningar eller militära medel kan skapa hållbar fred.

Idag är det svårt att känna att orden räcker till eller spelar någon roll. Men med våra ord kan vi fördöma det som sker, och det kommer vi att fortsätta att göra. Fortsätta uttrycka solidaritet med de som nu drabbas och visa vår frustration, sorg och ilska över ännu ett krig. Och ord i form av en diplomatisk lösning är det som till slut måste leda fram till ett slut på kriget. Låt oss hoppas och tillsammans kräva att den dagen kommer snart.”

Stoppa kriget! Ned med vapnen!

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, tal utanför Rysslands ambassad i Stockholm.