Staffanstorpsmoderaterna anser sig stå över svensk lag

Svensk lag ska gälla i Sverige. Om detta är de politiska partierna överens. Att detta även gäller Sveriges kommunpolitiker torde var underförstått. Ändå verkar budskapet inte ha gått ända fram i hos Staffanstorps moderater.

Fyra kvotflyktingar med beviljat uppehållstillstånd har placerats i Staffanstorps kommun. Dessa fyra är fyra för många, enligt kommunstyrelsens moderata ordförande Christian Sonesson. Han menar att kommunen vill prioritera ukrainska flyktingar, vägrar ordna för dessa och säger till Svenska Dagbladet att han inte vill ha dit dem.

Migrationsverket har i uppgift att, i enlighet med rådande lagstiftning, fördela de kvotflyktingar som kommer till Sverige. Detta jämnar ut mottagandet kommuner emellan och gynnar integrationen. Ingen kommun kan smita undan sitt ansvar, alla ska dra sitt strå till stacken. En brett accepterad tågordning i ett land som håller ihop? Knappast.

Sonesson själv anser sig stå över lagen som hans Moderatkollegor varit med och röstat fram på nationell nivå. Han menar att det grundlagsskyddade kommunala självstyret står över den bosättningslag som tvingar på honom fyra personer. Han anser att det är statens problem att lösa det praktiska kring mottagandet då det är staten som beslutat att ta emot dem…

Moderaterna har gjort stor sak av sin rättspolitik. Med en välgroomad före detta Reinfeldt-tjänsteman som inte drar sig för att pumpa ut delningsbilder på sig själv ihop med en rätt-ska-va-rätt-floskel har de piskat upp tonläget. Straffen ska skärpas, lagar följas och skam den som säger eller gör emot. Johan Forssell verkar dock inte rå på sina egna partikamrater.

Att det nu är deras partikamrat som vägrar följa svensk lag hade kanske kunnat vara lite komiskt. Skrattet fastnar dock i halsen när man tänker på vad Sonesson egentligen säger; fyra människor i nöd har inte i Staffanstorp att göra.

Christian Sonesson, högsta hönset i en svensk kommun, avskyr utomeuropeiska flyktingar till den grad att han hellre bryter mot lagen än att ta emot fyra personer prövats av en svensk myndighet och fått godkänt att fly till Sverige…

Kanske är det nu dags för Ulf Kristersson att slå Christian Sonesson en pling och citera sig själv; “I Sverige gäller svenska lagar. De är inga tips, utan regler att rätta sig efter.”

Karina Cubilla, ledare i Arbetet.