Moderaternas politik är helt enkelt klasshat

Så var de i gång igen, bankekonomerna. Som om de hade någon annan lojalitet än storbankernas vinster. I vår har de kört kampanj mot höjda pensioner. Regeringens förslag om ett garantitillägg som skulle ge en miljon fattigpensionärer upp till en tusenlapp mer i månaden från augusti i år. Det kallar bankekonomerna för ”pensionspopulism” i en artikel på DN Debatt. När värnskatten togs bort för ett par år sen hördes inget från bankekonomerna om “populism”. Populism är det bara när låginkomsttagare får.

Jag undrar vad en bankekonom har i lön. Eller pension. Enligt Pensionsmyndighetens hemsida får de som har garantipensionen 8 779 kronor per månad för ensamstående och 7 853 kronor i månaden för gifta. En halv miljon kvinnor i vårt land har garantipension.

Med regeringens förslag skulle alla med en pension på högst 11 846 kronor i månaden få maxbeloppet, en tusenlapp mer skattefritt i månaden. När mat- och energipriserna skenar och ett kilo tomater kostar 79 spänn är garantitillägget nödvändigt. Rädslan för låga pensioner är ett gift. Som fackförbundet Byggnads visat finns en utbredd oro för låga pensioner. Även unga oroar sig. De ser hur deras mammor och pappor har det. Många i lägre medelåldern månadssparar till sina föräldrars pensioner.

Sida vid sida med bankekonomerna står Moderaterna och Liberalerna som med förtäckt rasism försöker avvärja hotet mot att de fattigaste äldre i vårt land ska få en lättnad. Det är bidrag säger de. Bidrag till de som inte jobbat. Men detta är fel, de allra flesta med garantipension har jobbat. Väldigt många kvinnor i åttioårsåldern, som tagit hand om barn och hem men kanske jobbat deltid några år, har garantipension eller strax över.

Pensionssystemet är så ruttet att en majoritet av de kvinnliga kommunalarna har garantipension. Moderaterna hävdar att dessa kvinnor inte slitit tillräckligt. De borde skämmas…

I grunden för högerns och bankernas motvilja att höja pensionerna finns överhetens eviga antipati mot allt som kommer dem längst ner till del. Lägst stående i deras samhällssyn är en åldrad arbetarkvinna med låg pension. Det är klasshat helt enkelt.

Daniel Suhonen, ledare i Aftonbladet.