Socialdemokraterna köpte elcyklar åt rika

Regeringen har köpt cyklar för en miljard till rika. Ungefär så kan kan utfallet av elfordonspremien sammanfattas. För när Naturvårdsverket nu utvärderat det hela, visar det sig att de som köpt elcykel för våra skattepengar har högre utbildning, högre inkomst och mår mycket bättre än övriga medborgare. Elfordonspremien har varit del av regeringens klimat- och miljösatsning.

Staten stod för 25 procent av kostnaden, upp till 10 000 kronor, när människor köpte elcyklar. Att det inte handlade om politik som främst skulle gynna arbetarklassen och människor i Norrlands inland var inte särskilt svårt att räkna ut. Men det struntade regeringen i…

I rika Danderyd utanför Stockholm betalades det i sin tur ut 11,5 elfordonspremier per 1000 invånare. I fattiga Botkyrka bara 2,9 premier per 1000 invånare. Inte heller det jättekonstigt eftersom elcykel knappast kan beskrivas som billigt ens när staten betalar 25 procent av cykeln åt dig.

Elfordonspremien är miljö- och klimatpolitik när den är som sämst. Och så lär det fortsätta om Socialdemokraterna låter Miljöpartiet styra miljöpolitiken. För något som genom åren blivit uppenbart är att Miljöpartiet helt saknar klassmedvetenhet, och därmed också förmåga att få med sig människor i den omställning som måste göras för att säkra vår framtida överlevnad…

För att miljö- och klimatpolitiken skall bli framgångsrik krävs att den upphör att upplevas som något som drabbar vanligt folk ute i landet och gynnar rika storstadsbor. Det begriper uppenbarligen inte Miljöpartiet, men det borde Socialdemokraterna begripa. Att ingen inom Socialdemokraterna satte stopp för elfordonspremien visar på dåligt omdöme. Annars skulle man inte ägna sig åt den här typen av medelklassigheter.

-Jenny Wennberg, ledare i Arbetarbladet