Snart kommer också USA behöva kubanska läkare

På Kuba är all universitetsundervisning kostnadsfri och det resulterar i stora grupper av akademiker, läkare, advokater, arkitekter och ingenjörer. Kubanska läkare har varit eftertraktade både i Venezuela och Brasilien, också i Uruguay har de byggt upp en fantastisk och mycket uppskattad ögonklinik där de fattigaste pensionärerna opereras gratis.

Jair Bolsonaro, Brasiliens nye president, utvisade de 5 000 kubanska läkare som hade arbetat i landets mest avlägsna regioner, i Amazonas byar och småstäder. Nu vill Bolsonaro ha tillbaka läkarna och förhandlar med Kuba. Men den kubanska staten skickar sina läkare till de mest drabbade områdena och förbereder sig för att åka till Spanien, där en tiondel av vårdpersonalen har infekterats med coronaviruset…

Kubanerna är en aning oroade och frågar sig om de kommer att ha tillräckligt med läkare när det blir deras tur att smittas. Men hälsoministern har gått ut i tv och sagt att de inte ska oroa sig, att Kuba har en bra strategi för att bekämpa spridningen av viruset och att det inte kommer att bli den massiva smittspridning som just nu pågår i världen.

De flesta fall på Kuba är italienska turister och en del av passagerarna från kryssningsfartyget Braemar, ett engelskt fartyg med flera smittade ombord. Fartyget hade inte lyckats docka någonstans men kubanerna lät det ankra i hamnen Mariel och har tagit hand om de sjuka som fanns ombord. Inte ens det tidigare brittiska samväldets stater, som Bahamas och Barbados, ville låta fartyget lägga till i sina hamnar…

Storbritannien har officiellt tackat Kuba för deras stöd och man undrar hur mycket högerkonservative Boris Johnson tvingades att svälja inför detta. De flesta av passagerarna flögs tillbaka till England och de som var för sjuka för att flyga är under behandling på Kuba.

Snart kommer USA att behöva kubanska läkare också. Och jag är säker att Kuba tackar ja om Trump ber dem att skicka läkare till USA.

—Ana Valdés, artikel i Feministiskt Perspektiv.