Ska världshistoriens mest aggressiva supermakter få fritt tillträde till Sverige?

Häromkvällen satt jag på tåget till Göteborg några platser längre fram (satt en) öldrickande amerikan som berättade… om vilka friheter han och hans landsmän nu skulle kunna ta sig på svensk mark…

Nu väljer vi att skänka bort 17 militärbaser till den amerikanska armén, som är skyldig till folkrättsbrott och andra övergrepp i varje vrå av världen.

Hur gick detta till? Och har vi medborgare haft något som helst inflytande? När det gäller utförsäljningen av sjukvård blir svaret nej, för det finns inte mycket att sätta emot alla penningstarka lobbyorganisationer och snåriga regeländringar som aldrig blir föremål för offentlig debatt.

Men utskänkningen av stora landområden till USA:s militär är ännu mer odemokratisk, för en klar majoritet av svenska folket motsatte sig den händelsekedja som nu har lett fram till att en av världshistoriens mest aggressiva supermakter får fritt tillträde till Sverige. I riksdagsvalet 2018 röstade de flesta medborgare nämligen på partier som inte ville ansluta till Nato.

Men mitt i mandatperioden ändrade sig plötsligt S och SD och sa i stället ja till Nato. Och mer än så: S körde över sina medlemmar via en ren parodi på interndemokrati, varpå både S och SD hjälpte till att hasta fram en Natoansökan i god tid före valet 2022. Detta för att undvika att få sin nya uppfattning prövad i ett riksdagsval.

Vi medborgare har varit totalt uteslutna ur Natoprocessen. Samma sak när det gäller 17 amerikanska militärbaser på svenskt territorium. Någon folkomröstning har aldrig varit aktuell men nu, den 18 juni, ska våra folkvalda plötsligt rösta om det DCA-avtal som blivit yttersta konsekvens av den odemokratiska händelsekedjan.

Finns det någon chans att S och SD röstar nej den 18 juni? Knappast SD, för de brukar rätta in sig i ledet på ett sätt som rimmar illa med den påstådda etablissemangskritiken. Se bara hur de svängde om vinster i välfärden så fort Kreab uppvaktade dem. Och om de är så lättpåverkade av vinstlobbyn, hur rädda ska de då inte vara för den mäktiga militärlobbyn? Det kan dock bli svårt att kalla sig Sverigevän för den som säljer ut landet till främmande makt.

Dagens socialdemokrater är ännu mer präglade av bombhögerns hegemoni, men låt oss ändå sätta ett fåfängt hopp till enstaka riksdagsledamöters civilkurage. Tänk om de kunde lyssna på sina medlemmar för en gångs skull. Tänk om de kunde fundera över hur militarisering och vinstjakt hänger ihop, och vilka intressen som tjänar på att sälja ut allt gemensamt.

-Johan Lapidus, Författare, samhällsdebattör och forskare i ekonomisk historia, essä i Parabol

Läs mer https://www.parabol.press/dca-avtalet-annu-mer-odemokratiskt-an-privatiseringarna/