Sionismen är en ideologi

SSU:s paroll från 1 maj, ”Krossa sionismen”, har onekligen en något ålderdomlig klang, den påminner om 1960-talet och ”Krossa USA-imperialismen”. Däremot finns ingen antisemitisk innebörd i parollen, som våra liberala ledarskribenter låtsas tro.

Sionismen är en ideologi och har följaktligen inte med etnicitet att göra. Flest ideologiska förespråkare för sionismen finns inom den kristna högern i USA. Det vet de liberala ledarskribenterna, vilket också framgår i deras finstilta glidande formuleringar. De är bara, som vanligt under de senaste 50 åren, ute efter att avfärda kritik mot Israels politik som irrelevant.

Att Ulf Kristersson M) i riksdagens partiledardebatt visade sig ha nappat på de liberala ledarskribenternas försåtligheter får nog förklaras med hans obildning. Kristersson må ha dimmiga föreställningar om skillnaden mellan sionism, judenhet och judendom. Det är begripligt. Men kanske inte ursäktligt i en riksdagsdebatt i lag med Jimmie Åkesson.

De liberala ledarskribenterna är inte heller ursäktade. De vet vad de gör och deras notoriska avsikt är att anklaga ”vänstern” för antisemitism. Så att de kan smita från det omöjliga i att försvara Israels sionistiska praktik.

-Jan Guillou, inlägg i Aftonbladet Kultur