SD är stolt över sina rötter i den nazistiska myllan

Gång på gång uppdagas händelser med folkvalda inom SD som hade inneburit rejäla problem för politiker i andra partier och för partierna i sig. Att bara kicka politikern hade inte räckt för att få väljarna att glömma. När det gäller SD, däremot, är väljarna otroligt snabba att förlåta. Allt viftas undan som enskilda rötägg. Frågan är ju när de enskilda rötäggen är tillräckligt många för att faktiskt vara ett mönster som säger något om ett partis politik och vilka partiet lockar?..

Den första delen av SD:s vitbok har nyss kommit ut. Den tar upp vilka som grundade partiet. Av de 30 första medlemmarna/grundarna hade över 20 ursprung i rasistiska, nazistiska och fascistiska grupper. Jimmie Åkesson sa nyligen att SD aldrig kommer överge sina rötter. Enligt Martin Kinnunen är dessa rötter inte de organisationer grundarna kom ifrån utan partiprogrammet från 1989 som fler ur SD toppen hyllat.

I detta partiprogram kan man bland annat läsa att utomeuropeiska adopterade utgör ett “onaturligt inslag i befolkningspolitiken” och att det svenska samhället bara fungerar om alla har samma utseende och kultur. I valet 91 bjöd SD in SS-veteranen och nazisten Franz Schönhuber som de hyllade såväl under det torgmöte han deltog i som i SD:s medlemstidning. I SD:s medlemstidning samt nyhetsbrevet SD-Bulletin från 89-92 hyllas såväl Bevara Sverige Svenskt som nazistiska och fascistiska grupper i andra länder.

Det är alltså dessa rötter som Jimmie Åkesson säger att de aldrig kommer överge, och som Martin Kinnunen menar inte är uppenbart rasistiska…

Nej, alla som röstar SD i dag är inte nazister eller ser sig själva som rasister. Men de röstar för ett parti som är stolt över sina rötter i den nazistiska myllan och som för en rasistisk politik. Det är en rasistisk handling som inte går att snacka sig ur.

Paula Dahlberg, krönika i Syre.