Vi borde tacka piloterna som strejkar

När pandemin bröt ut sades 450 piloter upp av SAS. En central del i kollektivavtalet är rätten till återanställning. Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist ska ha förtur när företaget börjar anställa igen och det är vad piloterna och SAS avtalat om.

Nu tänker SAS köra en luring. De har startat nya brevlådeföretag under tiden, SAS Connect och SAS Link, och menar att det är dessa företag som anställer piloter och att de gamla piloternas förtur inte gäller, eftersom det inte är samma företag. Det är så oärligt att det inte är sant, och att de kvarvarande piloterna strejkar för sina lurade kolleger visar på heder och solidaritet.

Lyckas SAS med detta, kommer andra företag följa efter. Det kommer att bli normen på arbetsmarknaden. Det är bara att säga upp folk och sedan skapa ett företag i företaget och anställa genom det. Så fort det blir arbetsbrist är det bara att glömma jobbet – om man inte vill ha tillbaka det med lägre lön. McDonald’s kommer att starta Mc Donald’s Connect, Ikea startar Ikea Connect, irländska puben på hörnet startar Irish Connect och så är anställningstryggheten borta

Men vad pilotstrejken skickar för signal till ditt företag, är att det här kan vara lite för riskabelt. Tacka dem för det! Var är svenska staten i detta? Trots allt är vi delägare i SAS, men regeringen tycks inte bry sig. Näringsministern har inte ens uttalat sig.

Nu undrar du: varför skaffar inte de uppsagda piloterna nya jobb? Jo, därför att piloter, till skillnad från andra, inte får högre lön när de byter jobb. De arbetar enligt en lönetrappa där de får löneökning för varje år inom företaget, men om de byter arbetsgivare börjar de på noll igen. Och eftersom SAS Connect inte räknas som samma företag som SAS, innebär det att en pilot kan få sin lön halverad om han anställs genom bemanningsföretaget…

Var är svenska staten i detta? Trots allt är vi delägare i SAS, men regeringen tycks inte bry sig. Näringsministern har inte ens uttalat sig. Och SAS ledning verkar inte särskilt mån om att lösa konflikten. De drar benen efter sig och dyker inte ens upp på alla möten med facket. Så klaga inte på piloterna – SAS behöver bara hålla sig till avtalet, så är strejken över.

Kajsa Ekis Ekman, debattartikel i Expressen.