Samhället måste sluta normalisera kvinnoförakt och sexuellt våld

När vi pratar om porr är det viktigt att förtydliga hur porren faktiskt ser ut. Det här handlar inte om någon tjej som visar brösten på en strand, porr är skildringar av förnedring och sexuellt våld!

Det är inte en ”olycklig bieffekt”, det är faktiskt själva förnedringen som är det centrala i så kallad gonzoporr. Enligt professorn och forskaren Gail Dines har det skett en förskjutning. Dagens porr är råare, brutalare och mer fylld med förnedring än tidigare. Det är vanligt med förnedrande prat, grovt våld, slag, stryptag och handlingar som går ut på att kvinnan eller tjejen i porren ska kräkas eller gråta så att sminket rinner…

Enligt forskaren Max Waltman finns det en tydlig koppling mellan att konsumera porr och att inte respektera andras gränser, trakassera sexuellt och begå övergrepp. Studier visar att det är hela 46 gånger större risk att män som konsumerat porr begår sexuella trakasserier eller övergrepp. Samlad forskning visar att det går att förutspå sexuella aggressioner utifrån hur porrkonsumtionen ser ut. Det betyder alltså att män och pojkar som tittar mycket på porr blir avtrubbade och får förändrade attityder kring våld och aggressioner. Enkelt uttryckt: de blir farligare för tjejer och kvinnor…

Vi är övertygade om att vi i framtiden kommer att tycka att det är lika absurt med filmade övergrepp på vuxna kvinnor som vi i?dag tycker att det är med filmade övergrepp på minderåriga. Vårt mål är ett porrfritt samhälle. För att nå dit måste vi börja i någon ände.

Samhället måste sluta normalisera kvinnoförakt och sexuellt våld. Vi ser det som en bra början att göra våra skolor, arbetsplatser och offentliga miljöer till porrfria zoner. Kom med oss i kampen för att annat samhälle! Ett jämställt samhälle är ett porrfritt samhälle!

-Lena Rosborg, ordförande i Svea kvinnojour i Kumla med omnejd, debattartikel i Nerikes Allehanda