Så påverkas kriget av örfilen mot Biden

President Trump fick en blåsorkester, killar som dansade med svärd, och ett fast välkomst-handslag redan på flygplatsen. President Biden och MBS utförde en tveksam liten knog-knuff när de sågs, utan någon vidare pompa och ståt. Den i förväg regisserade hälsningen – allt utom ett handslag – skulle föreställa något som var lite ungdomligt och avslappnat, men som kom att se lite cringe ut.

Så hade Biden också kallat Saudiarabien för en “paria” och talat högt och ljudligt om hur de skulle ställas till svars för grova människorättsbrott som utförs både inom och utom landet…

När Biden ändå åkte på besök till Saudiarabien i somras handlade det om oljan och att säkra Saudiarabiens stöd för USA:s och västvärldens försök att stå emot Ryssland. Det vill säga genom att de skulle hålla styr på oljepriset och låta sanktionerna mot Ryssland få full effekt.

Den amerikanske presidenten kom alltså till Riyadh med mössan i hand. Fängslade saudiska journalister, aktivister – många av dem kvinnor – och alla som hoppas på reformer fick åter se sig cyniskt bortprioriterade. Att det enligt CIA var MBS själv som beordrade mordet på Jamal Khashoggi fick helt enkelt ignoreras.

Men ur amerikansk politisk synpunkt fick det som så många gånger förr vara värt det – bara oljan skulle fortsätta att rinna ut över världen, i en takt som passade USA. Och först verkade besöket ändå ha varit framgångsrikt, trots att det var genant att åse.

Nu, några månader senare, kom gruppen av oljeproducerande länder som leds av Saudiarabien och Ryssland i stället överens om att minska produktionen rejält. Det gör att priset kommer att gå upp. Det är toppen för Ryssland, som har fått sälja mycket av sin olja till reapris till Asien när den inte gått att exportera till andra ställen. Och Ryssland har som bekant ett krig att finansiera.

För Biden kunde tajmingen inte vara sämre. Det är nu, precis före mellanårsvalen nästa månad, som den sittande makten vill kunna visa på stabilitet och lugn, framför allt när det gäller ekonomin. Amerikaner brukar dessvärre reagera på minsta vibration på bensinpriset.

Biden kallade beskedet för “en besvikelse” och sade att det finns “problem” i relationen med Saudiarabien. Vilket var ett milt sätt att uttrycka det, när oljediktatorn som han trott sig haft någotsånär på sin sida just har gått ihop med en uttalad fiende. MBS har nu, i amerikanska ögon, förödmjukat Biden inte bara en gång, utan två.

Jenny Nordberg, analys i Svenska Dagbladet.