Reklam en dödsdom för public service

Författaren Sven Lindqvist utgav 1957 boken “Reklamen är livsfarlig. En stridsskrift”. Sedan dess har den kommersiella reklamen fortsatt att flöda ohämmat och nästlat sig in i medierna, i det offentliga rummet och som direktreklam till medborgarna.

Moderaternas partistyrelse vill nu (DN 18/9) att partiet ska göra public service (SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion) “smalare och vassare”. I klartext: stryp (kanske på sikt döda) verksamheten genom att tillföra “avsevärt mindre skattemedel” och i stället släppa in reklamfinansierat material.

Public service grundtanke – att vara reklamfri och oberoende – skulle då falla. Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren hyllar också ett anorektiskt, begränsat public service och vill att “bred underhållning”, eller “krimskramset” som han också uttrycker det, överlåts till andra, vilka?

Alltså: begränsa verksamheten inom public service och enligt Moderaterna öka volymen av den kommersiella reklamen ytterligare i samhället – allt för att öka konsumtionen av varor och tjänster på en alltmer överexploaterad och sargad planet.

-Erik Hägg, insändare i Dagens Nyheter