Löfven hoppade i grumliga vatten med huvudet före

Ungefär samtidigt som Donald Trump gav grönt ljus till Turkiets auktoritäre ledare Erdogan att gå in i norra Syrien för att mörda kurder sa statsministern att vi ska ta emot färre flyktingar. Det är osmakligt.

“Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre.” orden kommer alltså från Stefan Löfven i en intervju med Sydsvenskan under ett besök i Skåne. Utspelet är ingen en överraskning – ända sedan den mytomspunna presskonferensen i november 2015, ni minns när dåvarande vice statsministern Mp:s Åsa Romson hade nära till tårarna, har S lutat åt den stramare hållningen. På senare tid har signalerna om stramare flyktingpolitik från Socialdemokraterna duggat ännu tätare.

En nyckelspelare som nyblivne socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi gick exempelvis häromveckan ut med något som såg ut som en egen programförklaring på sin Facebook-sida med stram invandringspolitik som en av huvudingredienserna. Det har nu visat sig att den programförklaringen inte var särskild “egen” från Ardalan Shekarabis håll – utan sannolikt mer ett sanktionerat sätt att testa vattnet inför vad som komma skulle.

Nu hoppar Stefan Löfven ner i samma grumliga vatten med huvudet före. Resultatet (utöver att han framstår som hjärtlös)? En hel drös med problem. Hur man än vrider och vänder på detta är det svårt att se hur det skulle vara en bra idé för Socialdemokraterna att profilera sig än tydligare för en återhållsam flyktingpolitik.

Socialdemokraterna borde lägga tonvikt på frågor som rör välfärden och även klimatfrågan som seglat upp som ett socialistiskt svar på högerns populist-ältande om flyktingpolitiken. Men nej, Socialdemokraterna väljer att spela på Sverigedemokraternas och Moderaternas planhalva istället.

-Simon Ridell, ledare i Arbetarbladet