Prioritera rättvist istället för egoistiskt!

Problemet är att kunna prioritera rätt. Det är inte lätt alla gånger. Av det jag kan se i vår värld i dag är det alldeles för många viktiga beslut och prioriteringar som genomförs med allt för egoistiska förtecken. Kortsiktiga ekonomiska vinningar och prestige är starka drivkrafter när beslut tas. Många gånger helt felaktiga beslut. De tas ofta utan tanke på framtiden och de behov vi människor har all rätt att ställa. Behovet av en trygg och fin värld att leva i.

När jag ser denna hysteri att erövra rymden och den helt vansinniga kapprustning som pågår i dag blir jag inte bara orolig, jag blir väldigt ledsen när jag förstår att mänskligheten inte kommit längre. Kanske borde vi ”städa vår egen tomt” innan vi ger oss ut i rymden.

Vi ser dagligen i vår omvärld, människor som far illa. Människor svälter ihjäl på grund av ondska och felaktiga prioriteringar. Alla små oskyldiga barn som inte får möjlighet att växa upp. Brist på mat och rent vatten tar deras liv. Ska det verkligen behöva vara så i vårt samhälle i dag?

Att vår vackra planet (som tyvärr håller på att förstöras), med rätt prioritering har alla möjligheter att försörja sin befolkning är jag helt övertygad om. Det gör mig verkligen ont att se hur barn går under i svältkatastrofer. Hur människor riskerar sina liv på havet för att fly krig och förtryck. Det känns också inombords, när jag ser människor sitta utanför våra butiker och tigger.

Ingen vill dö, ingen vill fly sitt hemland och ingen vuxen människa vill sitta utanför våra butiker och tigga. Allt detta kan vi slippa ifrån, möjligheter och resurser finns, det återstår endast att prioritera rätt och rättvist.

-Mats Moberg, insändare i tidningen Ångermanland