Politiken svek solidariteten och landet stängdes

Ett drygt halvår innan hade den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt hållit ett tal om att öppna våra hjärtan, och ett knappt halvår senare stod den nya statsministern Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm och sa att hans Europa bygger inga murar.

Och inte minst mobiliserade civilsamhället och frivilliga som aldrig förr och hjälpte dem som flytt och kom hit på ett helt otroligt sätt. Tillsammans stod stora delar av Sveriges invånare upp och visade på verklig solidaritet och trots att flyktingmottagandet var rekordstort har det enligt opinionsmätningarna aldrig varit så stor andel som ansåg att vi skulle ta emot än fler… sedan stängde Sverige gränserna för att uppnå Europas lägsta mottagande och opinionen följde politikerna i hälarna och blev allt mer flyktingfientlig.

Sedan dess har vi fått leva i ett allt mer nationalistiskt, rasistiskt och auktoritärt samhälle. Att folk behöver fly är inte längre i den allmänna diskussionen ett problem för dom, utan för oss.

Nu står vi där igen sju år senare, 8 av 10 i Sverige vill enligt en ny opinionsundersökning att vi öppnar upp gränsen för ukrainare som flyr. 6 av 10 vill att vi ska göra det i stor utsträckning, över en tredjedel i mycket stor utsträckning och endast 6 procent är helt emot. Till och med SD ligger lågt med stäng-gränserna-retoriken…

Men samtidigt var det just den här viljan att hjälpa som dominerar nu som präglade såväl Sverige som flera andra länder även för sju år sedan. Det var bara det att politiken och sedan stora delar av befolkningen svek den solidariteten när 2015 gick mot sitt slut. Det är något som inte får ske igen, vi ska aldrig tillbaka till 2015 års svek utan nu är det tid att stå upp för ett mänskligt samhälle, inte bara i några månader utan permanent. Det är nu det är dags att förpassa inte bara krigsgalna nationalister i Kreml utan alla nationalister till historiens skräpkammare.

Lennart Fernström, ledare i Syre.