Partiledardebatten vanns av kvinnorna

Under söndagen gick Agendas stora partiledardebatt av stapeln…Debattkvällen vanns av kvinnorna. Både Nooshi Dadgostar (V) och Märta Stenevi (Mp) hade starka debuter. Också Annie Lööf (C) satte stort avtryck, särskilt genom sin skarpa replik mot Jimmie Åkesson (SD) om mäns våld mot kvinnor.

Det var en av kvällens kanske viktigaste stunder. Sällan ges detta enorma samhällsproblem den här typen av tid i rampljuset. Trots att den drabbar så många. Förra året anmäldes 23 000 fall där kvinnor misshandlats av någon närstående. Varje år mördas 15 kvinnor.

Enligt Jimmie Åkesson är det här ett “importerat problem”. Som vanligt handlar allting om invandring i Åkessons värld. Uttalandet fick stor spridning på sociala medier. Inte minst tack vare påminnelser om alla SD-politiker som blivit dömda för att ha misshandlat kvinnor. Varifrån är dessa personer importerade?

Extremt få personer i Sverige tycker det är okej att slå, trakassera, kränka, våldta eller döda kvinnor. Väldigt många anser tvärtom att det här är bland de värsta brott som finns. Ändå har nästan alla kvinnor i Sverige någon gång själv utsatts, eller känner någon som blivit det. Hur går det här ihop?..

Grabbar i grupp skämtar om tjejer som ska vältas. Tjejerna som “legat runt” är det inte så noga med, dom går ju med på allt. Män på pub förväntar sig efterfest om de bjuder på dricka. “Är för fulla” för att märka att hon inte vill. “Trodde hon var äldre”…

Alla dessa tillfällen då någon kunnat ifrågasätta. Men folk är rädda för att kränka mannen. Som om det vore värre att bli åthutad än våldtagen.

Enligt Ulf Kristersson är mäns våld mot kvinnor främst en lagstiftningsfråga. Precis som med kriminalfrågorna i övrigt är Moderaterna tämligen ointresserade av att diskutera förebyggande åtgärder. Det är inte lika tufft, hårt, rejält. Och idag vill man vara macho i politiken. Även om det leder till att fler kvinnor drabbas, vill de därför bara prata straff. Det räcker inte, att snacka straff. Men det räcker inte heller att snacka värderingar och kultur.

Det här handlar också om trygghetssystem och samhällsfundament som inte längre fungerar.

Sofie Eriksson, ledare i Västerbottens Folkblad.