Nu är vi ett av världens mest reaktionära länder

Vet ni vilken väljarnas viktigaste fråga var? Sjukvården. Synd att ingen pratade om den i valrörelsen bara. Eller skrev.

Det var Ulf Kristersson som bjöd in SD i värmen, som gjorde handslaget med rasisterna. Som nu får leva med såren från sin pyrrhusseger och hantera Jimmie Åkesson. Men de blåbruna framgångarna skedde också i ett vakuum där inga andra känslor än rädsla fick finnas.

“Jag håller med Ulf Kristersson” sade Magdalena Andersson gång på gång. Socialdemokraterna behöll väljare men som block förlorade man. Väljartappet till SD fortsatte, inflödet av kvinnor från borgerliga partier räckte inte.

Sjukvården, a-kassan, jobben, ekonomin var frånvarande. Vår tids stora framtidsfråga, klimatkrisen, reducerades till en halmgubbedebatt om kärnkraft. De stora sår som pandemin lämnade efter sig lämnades obehandlade. Vem ska ta hand om folk som är gamla och sjuka i det här landet i framtiden? Hur ska det finansieras? Ingen vet.

Det är något konstigt med Sverige. På 70-talet var vi världens jämlikaste land. På 90-talet sades det vi att vi var världens modernaste. I framkant, öppna mot omvärlden. En självbild som redan då var förlegad.

Nu är vi ett av världens mest reaktionära länder. Unika i Västeuropa när det gäller hur stor och stark extremhögern är. Unika i hur snabbt klyftorna växer, hur mycket vi låter kapitalet styra över det gemensamma. I hur mycket lobbyisterna styr, hur vi låter SD-propagandan frodas och forma oss. I hur mycket vi skiter i klimatfrågan.

Den svenska höger som nu verkar ta makten är inte i mitten. Den är inte liberal. Dess tyngdpunkt ligger långt åt höger, även med europeiska mått mätt. SD utgör nästan halva deras väljarstöd, en kraft som inte bara är intresserade av ekonomi. De vill sortera människor, disciplinera dem…

En stor grupp svenskar med invandrarbakgrund är nu rädda och förtvivlade. De har konsekvent demoniserats och utmålats som problem. Det är de som får betala priset för det valresultat som nu gör att skolföretaget Academedia rusar på börsen…

Det är viktigt att förstå att i andra länder är frågor om korruption och skolans finansiering inte frågor som skär mellan höger och vänster. Också i detta är vi unika…

Magdalena Andersson kommer att säga att det gick bra för S i valet. Tro henne inte. Hennes parti gick nämligen själva till val på rädsla, de ville också att valet skulle bli en folkomröstning om Sverigedemokraterna.

Karin Pettersson, kulturartikel i Aftonbladet.