Hur lojala med S är Prada-väskorna på sikt?

Magdalena Andersson har kastat in handduken, valrörelsen är definitivt över och i stället gick vi på onsdagskvällen in i en sorts tävling i att ha mest skruvad verklighetsuppfattning. Liberalernas Johan Pehrson tog priset.

“Svenska folket har röstat för en förändring och en ny liberal borgerlig regering”, lät partiledaren meddela på sin Facebook-sida.

Verkligen? Alla gamla allianspartier backade och samlar nu lite drygt en tredjedel av väljarkåren. För tolv år sedan röstade varannan svensk på ett alliansparti. Om det är så här en liberal seger ser ut för Johan Pehrson så är sannolikt inget mindre än universums undergång en förlust.

Pressträffen där Magdalena Anderssons meddelade att hon ska avgå var något annat. Ett värdigt tack och på återseende som påminde om varför hon är den politiker som svenska folket har störst förtroende för. Ändå finns det tecken på en oroande nöjaktighet hos den avgående statsministern.

I grunden har S gjort ett bra val, tycks budskapet vara.

Va?

Ett val där 42,4 procent av LO:s medlemmar röstar på S inte är något bra val. Det är ett nederlag. Ett val där bara 32 procent av alla som beskriver sig som arbetare röstar S är inte något bra val. Det är en brakförlust.

Visst, i det presidentval S arrangerat hämtade partiet hem nya väljare på bland annat Östermalm och det är ju bra. En framgångsrik socialdemokrati måste vara villig att forma nya väljarkoalitioner. Men man har inte byggt en framgångsrik väljarkoalition om man samtidigt tappar kärnväljarna. Och hur lojala med S är Prada-väskorna på sikt?

Visst, det är intressant att studera lokalvalen och de rödgröna framgångarna där. Väljarnas viktigaste fråga var ju sjukvården och i de välfärdsval som kommun- och regionvalen faktiskt är så vann vänstern. S ökade mest av alla partier i regionvalen.

Men S nationellt pratade inte om sjukvården. Ingenting i valrörelsen handlade om att en S-regering skulle plöja in pengar i de välfärdsverksamheter ute i landet som går på knäna och som kommer kräla fram när krisen kommer. Varför?

Daniels Swedin, ledare i Arbetet.