Nej, elen är billig – det är elpriset som är högt

Hur korkade får ledande politiker vara? Eller – om dom inte är korkade – hur mycket får man medvetet påstå vad som helst trots att man vet att det är fel? I gårdagens partiledardebatt hävdades gång på gång att elen är dyr – men det är “marknadspriset” som är högt. Det är fortfarande så att den allra mesta elen i Sverige produceras med samma låga kostnader som i somras.

Däremot utgår prissättningen från att den sista kilowattimmen som produceras styr priset för hushållen – vilket innebär att el som produceras för några få öre (vatten och vind) kan säljas för både tio och tjugo gånger mer än den kostar att producera. Det kallas “marginalprissättning”.

Men det vill ledande politiker i borgerligheten inte kännas vid när de nu tvår sina händer och beklagar höga priser som hushållen betalar. Det är ju deras ideologiska marknadsprinciper som gäller.

Ingenting blir bättre av att det inom EU finns ett krav att Svenska Kraftnät i Sverige måste lämna minst 70 procent av transmissionskapaciteten till EU-marknaden för handel. Eftersom länder som Polen och Tyskland betalar mer för elen så drivs därmed priset i Sverige upp. Detta togs upp av Nooshi Dadgostar, vilket var första gången en ledande politiker faktiskt problematiserade frågan.

Dessvärre har Försvarsmakten, uppbackad av regeringen och påhejad av de borgerliga partierna, stoppat vindkraft till havs på ett sätt som inget annat land. Och detta har i ett årtionde backats upp av högerpopulisterna som nu låtsas som om de är oskyldiga. Den lille högerpopulisten på bilden* gör mig faktiskt förbannad, han vet vad som gäller men väljer att spela dum som ett retoriskt knep.

PS!  I gårdagens partiledardebatt påstods kärnkraft vara “reglerkraft”, det vill säga kan stängas av och på allteftersom behovet ökar eller minskar. Så är det ju inte. Vattenkraft är reglerkraft. Dom där politikerna verkar vara totalt okunniga – dessvärre är ju Mats Knutson och andra politikjournalister också det i dessa frågor vilket gör att politikerna kommer undan.

—Birger Schlaug, inlägg på egna bloggen.

*Den bild Birger Schlaug syftar på ärt ur Expressen och mannen på bilden är Moderatledaren Ulf Kristersson.