När Dagens Industris liberala ryggrad brast

Socialdemokraterna är de verkliga trumpisterna. Med giftiga lögner demoniserar de sina motståndare som odemokratiska. Man kan misstänka att de tänker underkänna nästa val om de förlorar och skapa en enpartistat. Det är just nu det hårresande budskapet från Dagens Industris ledarsida, i fyra artiklar (22/1, 25/1, 31/1 och 6/2) omväxlingsvis signerade Tobias Wikström och den politiske redaktören PM Nilsson.

PM Nilsson… En gång liberalismens klarast lysande stjärna som politisk redaktör på Expressen. En självständigt tänkande och nyfiken vänsterliberal, som satte en ny stilistisk nivå…

Synen på rasism och på SD var stenhård. “Att gnälla på invandrare är en mental sjukdom” (19/9 2006), “SD är ett rasistiskt parti med rötter i nynazismen som hetsar mot personer med annan hudfärg än den traditionellt svenska” (15/4 2007). SD:s framgångar eroderade motståndet. Efter valet 2014 menade Nilsson, då på Dagens Industri, att näringslivet borde behandla SD som ett parti bland andra och påverka dem att bli mer borgerliga. De hade ju tagit 13 procent och höll nyckeln till makten…

Men även om synen på partiet hade börjat förändras hade tidningen i det läget fortfarande inte tagit till sig SD:s samhällssyn…

Inför valet 2018 brast den liberala ryggraden slutligen och de senaste åren har DI:s ledarsida förvandlats till en kampanj för en moderatledd regering med stöd av SD. Just nu är det Liberalerna man vill sätta press på. Så sent som denna vecka (7/2) manar man partiet att ansluta till pakten…

Nilssons och DI:s omvändelse är förstås bara intressant eftersom den både speglar och driver på den borgerliga rörelsen bort från liberal mittenpolitik mot konservatism och nationalism. Jag har läst ett hundratal ledartexter från de senaste åren för att försöka förstå hur de resonerar. Den enkla och viktigaste orsaken är krassa maktambitioner. “SD har varit helt avgörande för att stoppa Löfven-regeringens planer på att stänga ner privata välfärdsföretag” skrev man före förra valet (12/8 2018). (27/12 2018).

Petter Larsson, kulturartikel i Aftonbladet.