Möt LAS-attackerna med politisk strejk!

Att överge kravet på “saklig grund” för uppsägning vore ett oförlåtligt svek. Skall arbetsgivarna kunna göra helt som de vill? Skall vi kunna sparkas på godtyckliga grunder? Vi menar att detta borde vara omöjligt att acceptera, tyvärr verkar inte alla LO-förbund dela den uppfattningen.

Genom att äga alla produktionsmedel och tillgångar har våra motparter på arbetsmarknaden redan den avgörande makten i samhället.

Varför skall vi arbetare vara organiserade om vi inte använder våra organisationer för att försvara oss? Kravet på saklig grund för uppsägning – att den därför måste ske antingen pga arbetsbrist eller personliga skäl – finns för att ge oss, som genom vårt arbete bär hela samhället på våra axlar, en gnutta makt på arbetsmarknaden.

Vi skall inte behöva vara rädda för att förlora jobbet så fort vi öppnar munnen om missförhållanden.

Vi har sett många viktiga styrkepositioner för arbetarklassen försämras drastiskt – vårt pensionssystem, a-kassa och sjukförsäkring är bland de viktigaste. Varför skall vi arbetare vara organiserade om vi inte använder våra organisationer för att försvara oss?

Faktum är att attackerna sker just därför att våra motparter nu vant sig vid att inte möta motstånd. Låt oss göra dem besvikna. Vi menar att det räcker nu. Anställningsskyddet måste försvaras. Hårt måste mötas med hårt!

Svenska Elektrikerförbundet borde sträcka ut solidaritetens hand till andra LO-förbund och möta förslagen på försämringarna med politisk strejk. Detta har vi inte bara rätt till – det skulle också visa att våra fackföreningar är värda de summor vi betalar in varje månad.

Faktum är att attackerna sker just därför att våra motparter nu vant sig vid att inte möta motstånd. Låt oss göra dem besvikna.

Stoppa attackerna mot LAS!

Framåt för en nytändning i arbetarrörelsen!

-Styrelsen för Svenska Elektrikerförbundets ortsklubb Västervik, debattartikel i tidningen Elekrikern