Micael Bydén behöver ett besök i verkligheten

Under hösten gick jag en försvarspolitisk utbildning. Det var onekligen en intressant upplevelse. Strama individer förklarade hur viktigt det är att tänka mycket och ofta på krig. Använda rätt terminologi när man skriver om försvarsfrågor, så att militärt överintresserade personer skulle ta orden på allvar.

Allt var mycket allvarsamt och viktigt. Det brukar se ut så här på områden som intresserar män. De är, till skillnad från exempelvis vården och omsorgen, viktiga. De erhåller mycket resurser, mycket medietid och ger hög prestige att bli expert inom. Krigskillarna är många…

I veckan var de igång igen. De som älskar försvarsfrågorna. I söndags började festivalen för dessa människor, nämligen Folk och försvar i Sälen. Ett sorts Woodstock för individer med överdrivet intresse för krig och försvar.

ÖB gick ut hårt redan första dagen. Civilförsvarsministern som ingen svensk vet namnet på också (Carl-Oscar Bohlin). “Det kan bli krig i Sverige” utbrast ministern. ÖB Micael Bydén höll med i analysen. Det är ju verkligen inte osant. Det mesta “kan” såklart hända. Och säkerhetsläget är allvarligt även i Sverige efter Putins invasion av Ukraina och koranbrännande SD-kompisar. Det intressanta var dock inte att ÖB säger att kriget kan komma.

Det ligger i hans egenintresse att göra det. Ska försvarsmakten få medlen Bydén tycker att verksamheten behöver måste det kunna motiveras. Och krig är ett ganska starkt argument för att regeringen ska ge försvarsmakten ytterligare medel. Dessutom kommer ett NATO-medlemskap kräva det.

Det som var intressant var dock att ÖB senare under måndagen förkunnade att han sa så, att kriget kan komma till Sverige, för att ingjuta mod i oss.

Så här sa han till Aftonbladet: ”Jag vill ju ingjuta mod. Jag vill ju att folk ska känna: Nu är det dags att ta i lite.” Ursäkta?

Det finns inget, och då menar jag verkligen inget, som ingjuter mindre mod i mig än tanken på krig. Eftersom jag specialiserat mig på det, i form av studier i mänskliga rättigheter och folkrätt. Vilket bland annat handlar om att studera de brott som begås mot människor, och mänskligheten, under krig. Tanken gör mig skräckslagen på att de jag älskar ska skjutas ihjäl, sprängas sönder, att främmande makt ska komma med sina soldater och våldta, vilket är del av krig och ofta en strategi för att försvaga civilbefolkningens motståndskraft.

-Jenny Wennberg, ledare i Dala-Demokraten

Läs mer https://www.dalademokraten.se/2024-01-12/micael-byden-behover-ett-besok-i-verkligheten