ÖB bör få sparken för sitt förvillande uttalande

Överbefälhavaren Micael Bydén uttalar att svenska folket mentalt måste förbereda sig på krig. Ett märkligt, troligen avsiktligt, sätt att skrämma upp stämningar till förmån för mera pengar till vapenslagen. Samtidigt säger statsminister Ulf Kristersson (M) att det inte får uppfattas som skrämmande. Bådas uttalanden är såväl mot¬stridiga som skrämmande.

Positionen har flyttats fram från att den oberäknelige Putins brutala överfall på Ukraina nu är detsamma som ett kommande krig mot Sverige.

Jag tror att syftet är som med u-båtskränkningar – som visade sig vara minkar – och andra händelser som använts för att få mera pengar till vapen och militären.

Vapenindustrin har aldrig haft bättre tider än i dag och tjänar oerhörda pengar på uttalanden av överbefälhavarens typ. Det är en modell som används över hela Europa för närvarande. Modellen har tyvärr inte sällan lett fram just till krig. Ledare, det finns många exempel, har skapat krigsrädsla och otrygghet som i sin tur blivit den utlösande faktorn och motiv för nya krig.

Vårt land har i över 200 år varit alliansfritt genom skicklig diplomati, vars främsta framgångsrecept är motsatsen till krigshot. Det har förskonat oss från krigets fasor.

Hur skulle vi som svenskar mentalt kunna förbereda oss på ett modernt krig? Se bilderna som vi matas med från Ukraina och Gaza. Städer som är fullständigt sönderbombade och lagda i grus. Där den tekniska och sociala infrastrukturen är fullständigt sönderslagen. Ett krig och dess konsekvenser i dag går varken mentalt eller fysiskt att föreställa sig, där användning av kärnvapen finns som ett närvarande hot.

Samtidigt som överbefälhavaren ber oss förbereda oss för krig monterar regeringen ned väsentliga delar av sjukvård och alla omsorger med många miljarder. Det är omöjligt att förstå logiken. Regeringen får rannsakas vid nästa riksdagsval.

Jag tror faktiskt att de flesta svenskar är väl medvetna om att vi lever i en osäker värld med mer ofred än på länge. Uttalandet av överbefälhavaren Micael Bydén är så allvarligt, förvillande och obegripligt att det borde ge honom sparken omgående.

Per Wallberg, insändare i Dagens Nyheter

https://www.dn.se/insandare/ob-bor-fa-sparken-for-sitt-forvillande-uttalande/