Lyxshoppare skickar pensionärer till Kronofogden

I Sveriges lyxbutiker är det festtider. Märkesvarorna säljer bättre än på länge. Det får mig faktiskt att må illa.

I resten av landet är krisen mer än verklig. Inflationen lyckas få varje liten utgift att växa som en finnig tonåring på anabola steroider och att se kontot rött i månad efter månad är en ångest som knappt går att förklara. När sparpengarna som skulle gå till en resa, till julklappar, till dotterns bröllop redan är slut och skulderna fortsätter växa finns bara en utväg, Kronofogden.

Kronofogden har fått in fler obetalda skulder i år än någonsin tidigare. Många av dem är pensionärer som drabbas extra hårt av kriser som denna och kanske aldrig har tid att komma undan skuldberget. Samtidigt gör lyxbutikerna rekordvinster.

De här rekordvinsterna är en av anledningarna till att folk skickas till Kronofogden. Ekonomerna på den amerikanska affärstidningen Forbes menar nämligen att de ultrarikas lyxkonsumtion är en av de saker som har värst effekt på inflationen. När vanligt folk håller igen kastar Lyxjaktsöverklassen bensin på elden genom massiva inköp på butiker som (de) på Birger Jarlsgatan.

Den exklusiva klockbutiken Nymans Ur hade själv kunnat betala av hela den miljard Blekingeborna är skyldiga Kronofogden på bara två år. Tänk vad många liv de pengarna kunnat rädda, vad många barndomar som kunnat bli lyckliga, hur många småföretag som kunnat räddas undan konkurs.

Det kan vara lockande att tänka på de som drar på sig skulder som oansvariga och att de får skylla sig själva. Men även om det finns fall som de i lyxfällan är de en minoritet. Det verkliga svaret på varför vissa hamnar i skuld och andra kan köpa en väska för 100 000 kronor är att Sverige inte är som förr. Klassklyftorna ökar istället för att minska och ingen vågar göra något åt det.

Jag önskar att det varit så enkelt att vi kunnat låta de sjuka vinsterna från några få lyxbutiker rädda vanligt folk från inflationskrisen. Men man kan inte bota cancer med Ipren.

Svaret är att vi måste låta de som driver på inflationskrisen betala för den. Men tills vi har politiker som vågar ta sig an klassklyftorna får vi trösta oss med de glittrande skyltfönstren och en till skattesänkning för de rika som shoppar på insidan från regeringen Kristersson.

Lowe Smith Jonsson, ledarkrönika i Sydöstran.