Kulturen gör oss mindre underdåniga

Kultur handlar inte bara om skönhet eller att vidga både liv och gränser. Det handlar ofta också om motstånd. Om samhällskritik…

När Pinochet tog makten över Chile fängslades den socialistiske folksångaren Victor Jara dagen efter statskuppen. Han torterades och mördades sedan. Så farlig ansågs Jara vara för Pinochets diktatur.

I Ryssland har medlemmar ur Pussy Riot fängslats. Idag beskrivs politisk konst i Ryssland som omöjlig. I Helsingfors Dagblad har situationen i Ryssland formulerats så här “Visst går det att vara konstnär i Ryssland i dag – om man målar katter, blommor och porträtt av Putin.”

Exemplen i historien är många på hur kapitalismen och högern begått våld på kulturen, för att oskadliggöra motståndet som närs i sångerna, dikterna och konsten…

En av regeringens första åtgärder var att slopa det fria inträdet till statliga museer. Konst ska bara rika ha råd med. Trots att de fria inträdena varit en framgångsrik jämlikhetsreform som fått nya grupper att söka sig till våra gemensamma museer enligt utvärderingarna som gjorts…

Vad som skett i Norrköping där SD-högern styr, är därför det väntade. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl målar upp en konflikt mellan vård, skola, omsorg och kulturen. Det är så Moderaterna brukar argumentera på lokal nivå om kulturen.

Vad Jarl inte verkar förstå, är att vård, skola, omsorg är något vi förväntar oss ska finnas…

Det är Moderaterna och Sverigedemokraterna som underfinansierar vården, skolan och omsorgen…

Moderaternas kultursyn är elitistisk. Fattiga ska inte ha råd med den, rika kan betala för den om de vill ha den. Kommersiellt gångbart ska det såklart vara.

En tillgänglig kultur gör det möjligt för fler att bilda sig och utbilda sig. Oavsett var du bor i landet. Klart att det är ett hot mot en borgerlig berättelse som handlar om att rika är rika för att de förtjänar det, och fattiga är fattiga för att de vill vara det. Ju fattigare vi blir ekonomiskt och i våra sinnen, desto underdånigare och mer mottagliga för populistiska budskap blir vi.

Att det är just Sverigedemokraterna och Moderaterna som tillsammans stoppar Luciatåg, vill stöpa om presstödet så bara högertidningar överlever ute i landet, slopar fria inträden på statliga museer, vill bestämma över vilken konst som visas på Länsmuseet i Gävle och anser att Gävle symfoniorkester och Norrköpings dito ska klara sig utan offentliga medel är ingen slump.

Kulturen förändrar samhället. Det är därför Sverigedemokraterna och Moderaterna vill förändra kultur.

Jenny Wennberg, ledare i Arbetarbladet.