Lita aldrig på en moderat som säger “välfärd”

När Nya Moderaterna formulerade sin nya identitet byggde man samtidigt den största politiska lögnen som levererats på mycket länge, den om att låga skatter och en robust välfärd går att kombinera. I pandemin ser vi att det inte stämmer…

Välfärd är inte gratis, den kostar pengar och när det sker en förmögenhetsöverföring från det gemensamma till enskilda plånböcker blir det gemensamma fattigare. Det är enormt enkelt i grunden, men ändå påstår partier som Moderaterna och Kristdemokraterna att du kan få både låg skatt och full personalstyrka på mormors äldreboende…

Vad nyliberalismen skapat är ett system som inte fungerar och en offentlig verksamhet som många upplever inte är att lita på. Det gör det också lättare att tvivla på systemet i sin helhet och minskar därför också dess legitimitet, inte minst bland de som faktiskt har ekonomiska förutsättningar att klara sig ganska hyggligt på egen hand, som väljer skolor för sina barn och köper sig sjukvårdsförsäkringar.

Klyftorna som drivits på under de senaste decennierna i Sverige har dessutom gjort oss allt mer främmande för varandras vardag, och därmed också de enorma skillnaderna som vuxit, som påverkar allt från elevernas studieresultat till vilken vård vi får. Att rösta på högern kommer ge oss sämre och mindre välfärd. Något som inte kompenseras av någon 100-lapp mer i plånboken.

Vi har länge varit på väg mot ett Sverige där den som tjänar mest och utbildar sig längst får bäst skola, vård och omsorg. Den som inte tycker det är en rimlig utveckling eller ett projekt som ska slutföras måste syna högerns lögner. Men också ställa krav på Socialdemokraterna att återupprätta välfärden.

Jenny Wennberg, ledare i Dala-Demokraten.