Las-utredningen bryter mot de grundläggande direktiven

Utredningen, som är en del av januariavtalet och vars huvudförslag snabbt har läckt ut, föreslår på fullaste allvar att fackliga organisationer ska förbjudas att agera även om en arbetsgivare säger upp anställda utan att ens ange ett vettigt skäl. Samtidigt ska undantagen från turordningsreglerna om sist in först ut utökas från två till fem anställda.

Att utredningen har orsakat vild glädje hos arbetsgivarna är förståeligt…

Men läser vi januariavtalets direktiv till utredningen om arbetsrätt är förslagen redan överspelade. I januariavtalet står nämligen att ändringar i arbetsrätten ska genomföras “samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls”.

Dagens förslag bryter hejdlöst mot detta. Liksom de även bryter mot den efterföljande meningen i januariavtalet: “Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar”.

Trots dessa ord om bibehållen maktbalans mellan fack och arbetsgivare föreslår alltså utredningen lagstadgade förbud mot fackligt arbete vid godtyckliga uppsägningar.

Utredningen bryter därmed mot de grundläggande direktiven och har därmed redan förbrukat sitt förtroende i debatten om en ny arbetsrätt.

—Martin Klepke, ledare i Arbetet.